Höj straffen för grov brottslighet

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Henrik Montgomery/TT
Är det inte dags att samtliga statsråd i den svenska regeringen för gott avlägsnar skygglapparna och beger sig ut i den bisarra verkligheten?

Att besöka en bombplats då skadan redan är skedd kan knappast göra något ogjort men besöket kanske kan öppna ögonen på somliga. Nästa gång kanske vederbörande själva är måltavlor. Vi skall komma ihåg att i dagens Sverige går ingen säker. De som påstår annorlunda är dåligt påläst. Lagar som stiftas verkar skrivas på ett sätt som tycks tillmötesgå förövarna.

Om någon har orsakat våld, antingen mot person eller döda ting, skall personen ha ett straff som förhindrar dylika förseelser under avsevärd tid. Den nuvarande lagstiftningen tycks vara komponerad av en samling tandlösa individer. Kanske det är hög tid att revidera strafftiderna rejält för den nya vågen av brottslighet t.ex. gängskjutningar, sprängningar av fastigheter bilbränder m.m.

Rakt av borde ett sådant straff lyda på från 10 år och uppåt utan några former av rabatt. Att få ett samhälle med en brottslighet på noll är en utopi, men med god vilja och lite dj.-anamma kan vi kanske komma på en acceptabel nivå.

Nu finns det säkert någon ekonom som protesterar mot dyra förvaringsplatser inom Kriminalvården. Jag vågar påstå att den kostnaden är försumbar, jämfört med vad vederbörande hade kostat samhället om de hade farit fram i full frihet. Har jag fel om jag påstår att lagstiftarna kanske har en viss baktanke med den "snälla" lagstiftningen Kanske man ändå kan påräkna ett visst stöd då vi går till valurnorna.

PS. Hur gick det med löftet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet? Den s.k. arbetslinjen tycks ha blivit blockerad, inte p.g.a. arbete utan en avart, nämligen arbetslöshet. DS.

Denna promemoria har nedtecknats av Bengt A. Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.