Ut ur våra filterbubblor

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Vincent Thian

Mina vänner lever i en filterbubbla. Och det gör jag också, tillsammans med dem. Vi är överens om det mesta. Vi gillar varandras inlägg i sociala medier och förfasar oss över andra ”knäppgökar” som inte fattar vad som är rätt och fel.

Och i andra filterbubblor sitter andra personer och ondgör sig över oss ”de som inte fattar någonting ”. Och så håller vi på. År efter år. Under tiden blir Sverige och världen mer och mer splittrat och uppdelat och det bildas avgrundsdjupa avstånd mellan oss. Vi utgår från helt olika sanningar och kan därför inte förstå varandra.

Men för att kunna lösa svåra problem och utmaningar måste man samarbeta och försöka förstå varandra. Och vi står inför svårigheter. Vi har svårigheter framför oss för att klara ett förändrat klimat. Vi, liksom många andra länder, har nyanlända i vårt land som vi inte ger rätt förutsättningar för att de ska bli integrerade och det ställer till problem. Vi har en åldrande befolkning och därmed allt färre som kan försörja det system vi har byggt upp med skola, sjukvård och sociala skyddsnät.

Detta i kombination med vår oförmåga att lyssna på varandra, skapar fler extrema åsikter, på både vänster- och högerkanten. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att detta kan sluta illa.

Och vad kan vi göra åt det, blir följdfrågan?

Jag har ett otroligt jobbigt, men vad jag tror nödvändigt, förslag. Nämligen att om du börjar lyssna på mig och min oro, så ska jag verkligen anstränga mig för att lyssna på dig. Utan att döma, utan att idiotförklara, bara lyssna.

För kanske kan vi skapa något nytt tillsammans om vi börjar förstå varandras sanningar?

Melitta

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.