Julgransflygning över Mariestad

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Under tisdagen, om vädret tillåter, kan den här formationen skådas över Mariestad.
Foto: Jenny Edvardsson/ARKIV
Under tisdagen, om vädret tillåter, kommer F 7 från Såtenäs genomföra den traditionsenliga julgransflygningen över bland annat Mariestad och Töreboda.

Tisdagen är vikt för flygflottiljernas julgransflygningar. F 7 från Såtenäs har ansvaret för Skaraborg och 13.46 är det tänkt att Jas 39 Gripen-planen ska flyga över Mariestad i julgransformering. Två minuter senare, 13.48 passeras Töreboda. Sedan går färden vidare och formationen visar upp sig över bland annat Varberg, Göteborg, Smögen och Lidköping.

Enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten handlar det inte bara om att önska god jul. Det är även en övning i att planera och genomföra en flygning i större formation under en längre tid.

– Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser som vi kanske inte syns så ofta, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Onsdagen är reservdag för flygningen om vädret sätter stopp för övningen på tisdag.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.