Hoppa till huvudinnehållet

Kristina lokalproducerar psalmer

Publicerad:
Kristina Lans har nyligen blivit klar med psalmskolan i Stockholm. Kursen resulterade i sju alster som kyrkomusikern Jan Tammo har skrivit arrangemang till.
Kristina Lans har nyligen blivit klar med psalmskolan i Stockholm. Kursen resulterade i sju alster som kyrkomusikern Jan Tammo har skrivit arrangemang till. Foto: Charlotte Ferneman

Under Lutherjubileet 2017 uruppfördes en av Kristina Lans psalmer i Domkyrkan. Med självförtroendet från den dagen sökte hon in till psalmskolan. Nyligen blev hon färdig med utbildningen som sträckt sig över två år.

I februari 2018 började Mariestadsbon Kristina Lans studera på psalmskolan i Stockholm. Ett samtal med prästen Pia Svantesson, som tidigare gått där, hade väckt intresset. Men det var först efter att ett av hennes tidigare verk spelats på Lutherjubileet i Mariestads domkyrka som Kristina valde att skicka sin ansökan.

– Då hade jag både skrivit text och musik själv men det var organisten Anders Börjesson som hade gjort det maffiga arrangemanget som framfördes, berättar Kristina.

Utbildad kantor

Psalmer har alltid legat henne varmt om hjärtat. Mellan 1980 och 1997 jobbade hon deltid som kyrkomusiker i Björsäter och Bredsäter.

– Jag började spela piano som barn och fortsatte till gymnasiet. 1969 gick jag en sex, sju veckor lång sommarkurs i orgelspel, berättar Kristina.

Efter att ha genomfört hela kursen kunde man ta en enklare kantorsexamen. Men livet kom emellan, det blev bröllop, barn och jobb. Men 1990 tog Kristina sista chansen att gå klart kursen. Under tiden hade hon underhållit sitt spelade med mindre orgelspelartjänster som endast omfattat några veckor.

– Det kräver mycket koordination att spela orgel, intygar Kristina.

Hennes passion för psalmer blommade.

– Men vissa gånger tyckte jag att några av dem var knepiga och innehöll gammaldags ord.

Även passionen för skrivandet var stark hos henne.

– Jag har alltid gillat att skriva, i tonåren var det dagbok och senare, inom mitt lärarjobb, passade det bra också. Det blev även visor till födelsedagar, fest och bröllop, säger Kristina.

Kyrkomusikern Jan Tammo har tonsatt Kristinas psalmer.
Kyrkomusikern Jan Tammo har tonsatt Kristinas psalmer. Foto: Charlotte Ferneman

Psalmer är speciella

Huvudregeln för psalmer är att rytmen måste vara samma i alla verser.

– I början räknade jag stavelser, säger Kristina.

Hon berättar att psalmerna tidigare nästan alltid byggde på rim. I dag använder man sig även mycket av upprepningar för att sätta ihop ett verk.

En gång läste hon att en psalm har tre dimensioner; den teologiska, litterära och musikaliska samt liknelsen och att den är som en fågel, den behöver båda vingarna för att kunna flyga.

– Psalmer är speciella. De ska sjungas av många tillsammans i en gudstjänst.

Många uppgifter

Under de sex träffar som kursen i Stockholm innebar fick deltagarna skriva utifrån olika teman. Första gången var uppgiften att skriva en julpsalm, sedan fick de göra en översättning. Sista uppgiften var att skriva en psalm om tacksamhet.

– Skrivarkursen ska främja psalmer i vår tid. Det är Anders Frostensons stiftelse som arrangerar den, förklarar Kristina.

Anders Frostensons namn återfinns på många sidor i psalmboken, det är inkomsten efter alla hans verk som finansierar utbildningen.

– I ansökans skulle man bifoga tre texter man skrivit.

Kristina var mycket glad över att ha blivit en av de 12 som valdes ut till kursomgången. Åldersspannet bland de antagna var stort från 35 år och uppåt, Kristina var en av två pensionärer.

– I dag har vi så många situationer där vi saknar psalmer, till exempel när det gäller miljö, klimat och katastrofer såsom tsunamin eller Estoniaförlisningen. Men det börjar komma nya sådana, säger Kristina och fortsätter:

– I en psalm får man uttrycka vilsenhet, vrede och längtan, naturligtvis i grunden ligger tron på en god makt.

När Kristna skriver är det texten som är utgångspunkten, och inte musiken. Under studietiden jobbade hon hemifrån men hade tät kontakt med sin mentor gällande de olika uppdragen.

– Jag kommer sakna att få synpunkter. De har varit värdefulla för mig och mina psalmer.

Nytt samarbete

På frågan vad som händer med Kristinas senaste sju skrivna alster berättar hon att kyrkomusikern Jan Tammo just skrivit klart arrangemang till dem alla.

– Han sa att han aldrig tidigare skrivit musik till psalmer. Arrangemangen stämmer väl in på mina texter, de är enkla på ett väldigt fint sätt, säger textförfattaren nöjd.

Hon förklarar att det kommer att ta lång tid innan det är dags för en ny psalmbok. Förståeligt med tanke på att den som i dag kallas "Nya psalmboken" är från 1986 och den innan dess från 1937.

– Jag skulle bli glad om några utav mina psalmer skulle sjungas i församlingen när det finns tillfälle.

Artikeltaggar

Anders BörjessonDomkyrkanFredagsintervjuJan TammoMariestadMusikNöje/KulturNyheterPsalmer

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.