• onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ifrågasätter Nobelkommitténs val

Insändare
PUBLICERAD:
Nobelfesten 1999
Foto: Jonas Ekströmer
Demokrati

Är det Nobelkommitténs uppdrag att ifrågasätta demokratiska val? I vårt land är det lätt att ta demokratiska val för givet eftersom vi under så lång tid varit förskonade från både krig och diktatorer och yttrandefriheten är inskriven i grundlagen. Så här ser det tyvärr inte ut överallt. Lyfter man blicken och tittar ut i världen så finns det fortfarande många länder där folk blir fängslade när de höjer sin röst och står upp för demokratiska val.

Inte allt för sällan blir dessa personer nobelpristagare och prisas för sina demokratiska insatser.

Därför menar jag att man bör man ifrågasätta Nobelkommitténs ställningstagande att stänga ute Jimmie Åkesson och sverigedemokraterna från nobelfestligheterna. I Sverige är samtliga partiledare demokratiskt valda i öppna, demokratiska val. Bjuder man in partiledarna till Nobelfesten borde inbjudan rimligtvis innefatta samtliga partiledare. På detta sätt ger Nobelkommittén sig in i det politiska spelet och genom sitt agerande bidrar kommittén med all säkerhet till att Sverigedemokraterna får allt fler anhängare.

Vi lever i en demokrati och måste acceptera det valresultat som svenska folket röstat fram. Nobelkommitténs agerande är anmärkningsvärt och bör ifrågasättas. Nobelpriset är ett av Sveriges finaste varumärken och det ska vi värna om. Jag är övertygad om att kommitténs agerande att demonstrativt utesluta ett partis ledare får rakt motsatt effekt.

Johan Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande Mariestad

förbundsordförande i Västra Götaland

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.