Pistolskyttarna hittade målen i mörkret

Skytte
PUBLICERAD:
Mörker och upplysta mål ger en speciell känsla i tävlingen.
Foto: PRIVAT
Mariestads pistolklubb arrangerade sin årliga tävling, Lucian, under lördagskvällen.
I mörkret vid banan i Västeräng gjordes totalt 121 starter varav 13 från hemmaklubben. Av Mariestads skyttar gick det bäst för Leif Johansson och Philip Stöckel.

Lucian är en så kallad mörkerfältskjutning där tävlingen avgörs under sen kväll då dagsljuset försvunnit och mörkret lagt sig.

Lördagsmorgonens tävlingsförberedelser var en dyster historia med regn och rusk, men inför tävlingsstart hade vädret slagit om och det hela utvecklades till en mycket fin, kall och stjärnklar kväll med ett underbart månljus.

Tävlingen avgjordes genom att skyttarna gick en bana om åtta stationer och avlossade sex skott per station på olika måltavlor.

– Då det är omöjligt att sikta och träffa något i totalt mörker hade stationerna en varierande grad av belysning, rapporterar Morgan Andersson i pistolklubben.

På de flesta stationer var måltavlorna upplysta med ett mysigt skimrande ljus från marschaller.

– På några stationer fanns det strålkastarbelysning och en på en station fick skyttarna själva hålla i en ficklampa under skjutningen för att kunna se sina måltavlor.

Lucian i Mariestad har ett gott rykte om sig och är en uppskattad tävling. I år kom det skyttar från 16 olika klubbar, där de längst ifrån tillresta kom från Överum i östra Småland.

Hemmaklubbens Leif Johansson sköt fullt (77 poäng av 77 möjliga) i klass 3, finkalibrig pistol och placerade sig på sjätte plats. Philip Stöckel tappade bara en poäng (76/77) i klass 3, grovkalibrig pistol och placerade sig på tredje plats.

Övriga pallplaceringar:

Finkalibrig pistol klass 1: Tredjeplats för Marcus Färén (73/77).

Finkalibrig pistol klass 2 damer: Förstaplats för Simone Meeks (39/77)

Finkalibrig pistol klass veteran äldre: Andraplats till Bengt-Göran Gustavsson (66/77).

Tjänstevapen klass 1: Tredjeplats för Morgan Andersson (69/77).

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.