• onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Trump ska ställas inför riksrätt

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Representanthuset har röstat om USA:s president Donald Trump ska ställas inför riksrätt.
Foto: USA:s representanthus tv-kanal/AP/TT
En majoritet i USA:s representanthus har röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt.
– Ni förklarar öppet krig mot den amerikanska demokratin, säger president Trump på ett kampanjmöte i Michigan.

Som väntat blev det ett ja till riksrätt från representanthuset där Demokraterna sitter på 233 av de 435 platserna.

– Jag vet inte hur det är med er, men jag har kul. Jag är inte orolig, säger Trump till sina anhängare i Michigan efter beskedet om riksrätt.

– Om man inte har gjort något fel och sedan ställs inför riksrätt – det är något för historieböckerna, fortsätter han.

Långdragen debatt

Omröstningen i representanthuset hölls efter en långdragen debatt som varade så gott som hela onsdagen.

– Det är en stor dag för vår konstitution, men en sorglig dag för USA, säger representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, under en presskonferens efter omröstningen.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.
Foto: USA:s representanthus tv-kanal/AP/TT

Pelosi hade tidigare strängt tillrättavisat de demokratiska ledamöter som uttryckte glädje över riksrättsbeslutet.

Båda anklagelsepunkterna – maktmissbruk och hindrande av kongressens utredning – röstades igenom med enkel majoritet i representanthuset. Den första omröstningen slutade 230 röster för och 197 mot riksrätt, medan resultatet i den andra blev 229–198.

Tredje presidenten inför riksrätt

Ledamöterna höll sina partilinjer, Demokraterna för och Republikanerna mot riksrätt, förutom två demokrater vid den första omröstningen och tre vid den andra. En demokrat, presidentaspiranten Tulsi Gabbard, röstade blankt i båda omröstningarna. Medan Justin Amash, tidigare republikan men numera politisk vilde, röstade ja till båda anklagelsepunkterna.

– Demokrater är kända för att hålla ihop, men tre demokrater gick över till vår sida medan inga republikaner bytte sida, säger Trump.

Härnäst ska Nancy Pelosi utse personer som är ansvariga för riksrätten i representanthuset och som ska ta ärendet vidare till senaten.

Trump blir den tredje presidenten i USA att ställas inför riksrätt.

USA:s president Donald Trump höll kampanjmöte i Michigan medan representanthuset röstade för att ställa honom inför riksrätt.
Foto: Evan Vucci/AP/TT

Bad Ukraina om en tjänst

Upprinnelsen till riksrättsanklagelserna är president Trumps telefonsamtal i somras med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj då han bad denne om en tjänst – samtidigt som Vita huset fryst utbetalningen av ett militärt biståndspaket till landet.

Tjänsten bestod i att dra i gång och offentliggöra en korruptionsutredning mot demokraten Joe Bidens familj. Exvicepresidenten Biden är ledande aspirant i kampen om Demokraternas presidentkandidatur och därmed Trumps främste presumtive motståndare i nästa års val.

I riksrättsanklagelserna heter det att Trump missbrukade presidentämbetets makt när han försökte pressa Ukrainas regering och att han satte sina egna intressen före landets. Punkten om försök att hindra kongressens utredning har att göra med att presidenten vägrat lämna ut efterfrågade dokument och försökt hindra vitahusmedarbetare från att vittna.

Emma Gyllestad/TT

Fakta

Riksrättsförfarandet i USA

USA:s kongress kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Representanthuset, underhuset, kan enligt grundlagen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att godkänna sådana krävs stöd från en enkel majoritet av de 435 ledamöterna.

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.

Ingen president i USA har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan den hann bli klar.

Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com