En sångensemble med två namn

Publicerad:
Karin Hermansson, Anette Landenmark-Karlsson, Eva Lindström, Helena Petterson, Karin Mårtensson och Ragnhild Johansson är sex av sju jubilerande sångerskor. Foto: Birthe Wetter

I över trettio har Magpies uppträtt flitigt. Fem år tidigare hade Törebodas vokalensemble bildats. I dag är sångerskorna i båda ensemblen desamma – endast repertoar och klädnad skiljer grupperna åt.

I år firar Karin Hermansson, Eva Lindström, Helena Petterson, Karin Mårtensson, Ragnhild Johansson, Anette Landenmark-Karlsson och Carina Berggren jubileum. I januari fick de sju damerna tillsammans med åtta trubadurer sjunga i Bellmans våning i Stockholm.

– Efter det bjöd Bellmansällskapet Par Bricole på stående fot in oss till att medverka på Bellmandagen, berättar Anette Landenmark-Karlsson.

Den 26 juli var gruppen hemliga gäster vid firandet i Hasslebacken. Första kontakten till det, som sångerskorna beskriver som en av höjdpunkterna i deras karriär, fick de via sin medverkan på kanalbåtarna.

– En man ombord sa att han hade nyckel till Bellmans våning. Visst tog de några år mellan idé och genomförande men nu har vi fått sjunga där, säger Karin Hermansson.

23 år på kanalen

Även hur det blev 22 turer på Göta kanal varje sommar i 23 år är en händelse i sig.

– Birger Bergqvist, tidigare turistchef, hörde av sig till mig då en som skulle ha uppträtt på kanalbåten hade förhinder, berättar Eva Lindström.

Vid premiären 1994 blev det bara tre turer för sångensemblen men historian förtäljer en lång och lyckad fortsättning.

– Vi fick träffa folk från hela världen och har fått många kort och brev genom åren.

Men även sångensemblen själv har varit utomlands. Vid två olika tillfällen gästsjöng de i Venedig.

Ju(l)bileum väntar

För att sammanfattar jubileumsåret bestämde sångerskorna sig för att avsluta 2019 med en julkonsert. På söndag är det dags. I Töreboda kyrka ska de sjunga nya, klassiska och utländska julmelodier under rubriken ”I stjärnfull natt det ljöd så klart …”.

Då, när de uppträder i Svenska kyrkan, är namnet Töreboda vokalensemble och leds av kantorn Karl Wikenståhl.

– Vi har haft honom som ledare sedan i hösts och han har gett oss en nytändning, säger sångerskorna.

Sin början hade Töreboda vokalensemblen för 35 år sedan då Stellan Gustavsson ledde den.

Magpies bildades fem år senare, 1989, när Ragnhild, Eva och Anette gick på lärarhögskolan ihop.

– Vi hade varit med i en uppsättning av Bellmanspel. Jag minns så väl hur Ragnhild efter det sa "Det här kan vi inte sluta med", säger Eva.

Hon, Karin och Karin hade sjungit ihop i madrigalkören sedan barnsben och drog ihop ett nytt gäng som sedan länge även är samma som Töreboda vokalensemble.

– Och på så sätt tussades vi ihop, sammanfattar Karin Hermansson.

Artikeltaggar

Göta kanalKarl WikenståhlMusikStockholmSvenska kyrkanTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare