Hoppa till huvudinnehållet

Fler väljer julklappar från nätet

Publicerad:
Näthandeln av kläder och skor växer sig allt starkare. Arkivbild.
Näthandeln av kläder och skor växer sig allt starkare. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bilden av butiksdöden stärks av två undersökningar. Hittills har det handlats färre julklappar, jämfört med förra året, och det är de fysiska butikerna som står för tappet. På nätet ökar handeln, enligt undersökningarna.

Totalt 17,7 miljarder kronor på julklappar. Det är två procent mindre än vad vi spenderade i julhandeln 2018. Men e-handelns del av den ekonomiska julkakan växer med två procent, från 38 procent förra året till 40 procent i år. Det visar en Sifo-undersökning utförd den 17 till 18 december som gjorts på uppdrag av Postnord.

"Vi kan generellt se att e-handeln ökar över hela året, men julhandeln resulterar i rekordvolymer i våra flöden," säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord, i ett pressmeddelande.

Butiker lockar inte

Försäljningen av kläder och skor minskar i julhandeln, jämfört med samma period förra året, enligt en undersökning från Svensk Handel.

Mätningen visar att den totala försäljningen av kläder hittills har minskat med 0,7 procent och att försäljningen av skor har minskat med 1,7 procent. På nätet ökar däremot handeln rejält.

Bokhandlarna sätter sitt hopp till julhandeln

– Om man bara tittar på den fysiska handeln skulle försäljningen ligga på minus 4-5 procent för kläder och minus 7-8 procent för skor, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

Slutspurt kan rädda

Han tror att butikerna kommer ta igen delar av tappet i slutspurten inför julafton och i mellandagshandeln.

– Sammantaget tror jag att den fysiska handeln revanscherar sig och att den totala decemberförsäljningen landar på 0-2 procent för kläder och minus 2-3 procent för skor, säger Mikael Sandström i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

E-handelEkonomiHandelJulPostnordSifoSvensk handelSverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.