Hoppa till huvudinnehållet

Residenset har blivit pepparkakshus

Publicerad:
I fredags var Tomas Sahlberg i gång med att montera ihop de sista byggnaderna på Marieholmsön. Utsmyckningar i form av träd, snö och gran i mitten väntas. Foto: Birthe Wetter

Residenset lyser under julen upp i ny skepnad. I alla fall hemma hos pepparkaksbagaren Tomas Sahlberg. Han har byggt hela Marieholmsön i miniformat.

– När jag kom hem från jobbet i onsdags började jag skissa. Först funderade jag på att göra musikskolan men så blev det residenset, säger Tomas Sahlberg.

Detta är inte hans första byggprojekt i pepparkaksdeg. Sedan 1992 har det blivit flertalet ätbara konstruktioner.

– När Harry Potter var som störst gjorde jag Hogwarts slott. Jag gipsade upp berg för att kunna få upp bron och även Hagrids stuga kom med, berättar Tomas.

Vidare har det ävne blivit pepparkakstolkningar av Highclere Castle och kulturhuset Korpen i Skinnskatteberg. Det sistnämnda var även utrustat med högtalare.

– Vad jag bygger beror på hur mycket tid jag har. När barnen var med blev det enklare hus, och ibland har det inte blivit något alls.

Första skissen på pepparkakshuset gjorde Tomas i onsdags kväll.
Första skissen på pepparkakshuset gjorde Tomas i onsdags kväll. Foto: Birthe Wetter

Långdragen process

Men Marieholmsön blev verklighet. Med hjälp av foton och kartor påbörjades ritningarna.

– Residensets tak är komplicerat, det sluttar i sektioner. Jag är ingen ingenjör utan musiker så jag gör saker och ting på intuition och känsla.

Arkitektarbetet fortsatte med pappbitar för att visualisera takkonstruktionen bättre.

Innan det var dags för byggarbete blev det en del ritningar.
Innan det var dags för byggarbete blev det en del ritningar. Foto: Birthe Wetter

– På torsdag morgon, efter att ha sovit på saken, började jag att foga samman pappbitarna, säger Tomas.

Nästa steg för den kreative konstruktören var att göra degen.

– Den lever sitt eget liv och jag tog nog för mycket bikarbonat i första satsen för den jäste så.

Totalt har Tomas använt omkring 1,5 kilo mjöl till residensbygget.

Vid sammansättningen av huskropparna tog han, olikt tidigare år, limpistolen till hjälp i stället för kristyr.

– Man kan inte äta den ändå, den kommer samla på sig så mycket damm är den står framme, säger Tomas och fortsätter:

– Över jul får den stå här hemma men jag har tänkt fråga Vadsbo museum om de vill ha bygget hos sig senare.

Artikeltaggar

BakningJulMarieholmsbronMariestadNyheterTomas Sahlberg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.