• idag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -5°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Laddad fråga löst

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Janerik Henriksson / TT

Bara någon dag efter att regeringen lade fram sin proposition om att reglera vapenmagasin stod det klart att den inte kommer att gå igenom riksdagen. En fin julklapp till landets laglydiga vapenägare.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hade redan i förväg annonserat sitt motstånd. Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna gjorde det strax efter att propositionen presenterats. Centerpartiets Johan Hedin väldigt tydlig på Facebook varför partiet inte anser att förslaget bör genomföras. Det drabbar laglydiga jägare och sportskyttar, inte gängkriminella som regeringen motiverar lagstiftningen med. Det är dessutom svårt att legalt oantastligt definiera vad ett magasin är, varken EU och FN har lyckats, vilket leder till kraftig osäkerhet i rättstillämpningen. Polisen har redan i dag möjlighet att genom beslag- och förverkandereglerna omhänderta föremål som kan befaras komma att användas i brottslig verksamhet. Hedin har rätt rakt igenom.

Liberalerna ger ett kluvet intryck. Partiet säger att man delar Centerns uppfattning men att man vill kompromissa. Detta innebär dock att L inte delar C:s bedömning av förslaget. Även Vänsterpartiet ger ett yrvaket intryck då partiet förklarat sig stå bakom förslaget, men bara så länge det inte går utöver vad som krävs av EU:s vapendirektiv. Det är märkligt eftersom hela förslaget ligger utanför kraven som ställs i direktivet.

Det stora frågetecknet är dock Socialdemokraterna. Att S och Miljöpartiet inte gillar jägare, samlare och sportskyttar framstår vid det här laget som plågsamt tydligt. De laglydiga vapenägarna är måltavla för en strid ström lagförslag från regeringens sida. Varje gång sägs det att de legala vapenägarna inte ska drabbas hårdare än nödvändigt och att målet är att komma åt den organiserade brottsligheten. Lika frekvent saknar förslagen nästan helt effekt på de kriminella men får allvarliga följder för vanligt, hederligt folk.

Regeringen måste också ha vetat om att förslaget skulle stoppas i riksdagen. Även om L är beredda att förhandla bort sin veliga position har Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna majoritet i riksdagen.

Varför lägger då regeringen fram förslag som den rimligtvis måste veta inte kommer att få avsedd effekt och som den vet inte kommer att gå igenom riksdagen? Förslagen riskerar också att ytterligare alienera viktiga väljargrupper från partiet ytterligare. Förklaringen verkar dessvärre vara att pressa Moderaterna att säga nej.

S försöker desperat framställa sin politik som hård mot gängkriminella. I brist på faktisk politik är dessa gripna halmstrån allt partiet har. Något mer blir det inte. Med skjutningar och sprängningar så gott som varje dag har Sverige blivit en internationell nyhet. Likaså att ingenting görs.

Regeringen upplever att det är värre att inte göra någonting än att göra något kontraproduktivt. Av någon som regerar måste det dock krävas mer. Det här duger inte. Låt laglydiga medborgare vara och rikta resurserna mot skurkarna.

Daniel Persson

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.