• onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kommunal går in i stenhårda förhandlingar

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Nu har förhandlingarna kring arbetsmarknadens största avtal startat. Nu går Kommunal in i stenhårda förhandlingar med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för bättre löner, arbetsmiljö och arbetsvillkor för undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, brandmän och flera andra viktiga yrkesgrupper inom välfärden.

Det handlar om förutsättningarna för oss som jobbar i den svenska välfärden. Det handlar om att värdesätta den yrkesskicklighet som finns. Och det spelar roll – inte bara för alla oss som jobbar inom välfärden, varav 350 000 medlemmar i Kommunal. Utan precis lika mycket för alla oss som tar del av välfärden. Vi som har barn i förskolan eller skolan, som har hemtjänst eller när vi behöver söka vård. Det är ju förutsättningarna för personalen som avgör kvalitén. Därför kräver Kommunal:

•Mer pengar i plånboken. Kommunal kräver löneökningar med 3 procent och utöver det ett särskilt utrymme på 0,5 procent som lokalt fördelas till yrkesutbildade grupper inom vård, skola och omsorg.

•Hållbara arbetstider. Det handlar om fridagar, arbetstidskonton, kortad nattarbetstid och sammanhållen semester. Dessutom vill vi agera mot så kallade delade turer. Vi kräver att det ska kosta pengar för de arbetsgivare som splittrar upp arbetsdagarna med några obetalda timmar utan jobb mitt på dagen.

Mot oss har vi arbetsgivare som inte vill garantera några löneökningar i centrala avtal och som vill ha ännu mer av vad de kallar flexibilitet i arbetstiderna. Kommunal kan bara konstatera att arbetsgivarnas krav på mer flexibilitet är helt verklighetsfrånvända. Arbetstiderna är redan så flexibla att medlemmar blir sjuka. Istället borde SKR fundera på hur arbetstiderna kan bli hållbara och hur arbetsmiljön kan förbättras – och säga ja till Kommunals krav.

Rekryteringsbehoven till välfärden är enorma och nu måste allt göras för att både behålla den personal som finns och locka nya. Om arbetsgivarna vill ha en sportslig chans att hantera de utmaningar vår välfärd just nu står inför är satsningar på personalen ett måste.

Därför är det inte bara viktigt för medlemmarna i Kommunal att vi lyckas. Det är avgörande för Sverige och vår generella välfärdsmodell. Viktigt för alla oss som vill ha en fortsatt hög kvalité i vår fantastiska välfärd.

Jenni Moverare, ordförande Kommunal Vänerväst

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.