Hoppa till huvudinnehållet

Gullberg (S) om sitt politiska engagemang: "Det är minst 30 år"

Publicerad:
Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Owe E Hermansson

Carina Gullberg (S) är lite osäker på exakt när hon började i politiken.

– Men det måste vara minst 30 år sedan med tanke på att jag var engagerad redan när min äldsta dotter föddes 1990, säger Carina Gullberg, vars minne dock inte sviker när det gäller vem som var kommunalråd när hon började, det var nämligen en viss herr Larsson.

Trots dessa år i politiken, varav de senaste 13 åren som kommunalråd, med sena kvällar och långa möten, känner sig Carina Gullberg lika inspirerad fortfarande.

– Ja, arbetet är lika intressant, det är så många spännande möten och trevliga människor man träffar.

Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, har varit med i politiken i cirka 30 år.
Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, har varit med i politiken i cirka 30 år. Foto: Owe E Hermansson

Under hennes år som kommunalråd har Socialdemokraterna inte haft egen majoritet någon gång. Inför varje mandatperiod har S fått förlita sig på Centerpartiet, skrivit under en politisk samverkan. Efter det dåliga valet hösten 2018 – sett ur Gullbergs perspektiv – då Socialdemokraterna tappade mandat, från 14 till 11, inbegrips nu även Rätt väg i samarbetet. En strategi för att behålla majoriteten i kommunen och därmed möjligheten att driva sin politik. Carina Gullberg tycker inte det är något konstigt i detta och försäkrar att samarbetet fungerar bra.

S+C+RV

– Centerpartiet har vi ju samarbetet med i flera år så det rullar på, och Hans-Göran Larsson i RV är ju gammal ”politisk räv”. Gammal sosse som var kommunalråd när jag började med politiken. Då var vi med i samma parti. Idag har vi gruppmöten en timme före varje fullmäktige. Dessutom har vi ordförandeträffar, Bo Hagström (C). Hans-Göran Larsson och jag, dessa möten måste vi nog ha oftare nu när vi har det läget som vi har i kommunen.

Carina Gullberg berättar om sin frustration när det i november framgick att underskottet i vård- och omsorgsnämnden samt barn- utbildning och kulturnämnden hade ökat.

– En felräkning på på sju miljoner kronor totalt. Det var lite för mycket. Man ska väl kunna kräva att de ansvariga har rätt underlag, ordning på siffrorna?! Jag vet inte var vi hamnar, har fortfarande inte fått några nya siffror, så det är tufft.

Brev från minister

- Jag har fått en inbjudan från civilminister Lena Micko att komma till finansdepartementet den 3 februari, vi är inbjudna tillsammans med 25 andra kommuner. Rubriken är ”Möte om kommunernas ekonomiska läge”.

Signifikativ är att alla de 26 inbjudna kommunerna är små. Men större kommuner ser inte Carina Gullberg som en lösning.

– Vi har ett bra samarbete i Skaraborg, till exempel Räddningstjänsten östra Skaraborg och Avfallshanteringen östra Skaraborg. Men vi behöver fler, just nu ser vi att IT kostnaderna går upp, där kan vi få samordningsvinster med en utökad samverkan.

Carina Gullberg tar ofta tillfället i akt och berättar att Gullspångs kommun exporterar färdigutbildade ungdomar. Carina utesluter inte att civilminister Micko också ska få höra detta vid mötet.

– Vi tar hand om barnen från det de är små, de går grundskolan, efter gymnasiet flyttar de, jag saknar ett bättre skatteutjämningssystem.

Positivt 2019

Under året har bygget av ett nytt LSS-boendet i Gullspång påbörjats.

- Väldigt positivt när vi fick sätta spaden i jorden, det behövs, samtidigt som det ger oss ytor på Amnegården. Det är kö idag till särskilt boende. Positivt var också att E20 nu är klart.

- Bland det positiva hör också att Moelven-Vänerply gjort investeringar och att Plast-Petter köpte ett företag i Skövde och flyttade verksamheten till Hova och säkrade därmed arbetstillfällen. Det var riktigt glädjande. På Hova industriområdet har för övrigt tekniska förvaltningen fått i uppdrag att titta på vatten och avlopp. Det måste vara utbyggt för att underlätta eventuella etableringar.

– Det är också trevligt att det finns intressenter som vill in i Otterbäckens hamn. Nyss var det invigning av ny silo. Och tendensen är klar i Otterbäcken det planeras för med gods på sjön nästa år. Om en dryg månad ska jag till Stockholm, inbjuden av SKL, det handlar om Vänersjöfarten, att få mer gods på våra vattenvägar.

Carina Gullberg (S).
Carina Gullberg (S). Foto: Owe E Hermansson

Carina Gullberg om...

Uppvärmd tälthall i Gullspång

- Ett allaktivitetshus skulle vara väldigt positivt, vi har flera ungdomsföreningar som skulle ha nytta av en hall. Förberedelserna går ju bra för Hova IF och deras planer på en padelhall. När det gäller planeringen håller jag med föreningsgruppen som föreslår Gullstensskolan.

Centrumföreningen i Gullspång?

- Det är roligt och bra att det händer saker, föreningen jobbar för att det bland annat ska bli ett kafé i centrum. De har några trådar ute, vi får se hur det går.

Biblioteket i Gullspång till centrum?

- Ja, om du frågar mig, det skulle liva upp i centrum, men det är en komplicerad fråga. Jag är inte övertygad om att alla i mitt parti eller våra samarbetspartier håller med. Jag skulle ändå vilja se en utredning över förutsättningarna. Jag kan ju jämföra med Hova, där ligger biblioteket i centrum och det känns bra.

Borgen i Hova

- Där har vi tappat rejält i fart, nu är dock fastighetsindelningen klar. Jag vet att föreningen Riddarveckan vill se den uppe till sommaren. Och det får vi försöka jobba på. det är många delar som behöver falla på plats för att det ska fungera. Riddarborgen har ju blivit ett landmärke, bilisterna känner igen den det har blivit en symbol, de stannar till och kanske det är några som även åker in i Hova.

Fritidsgården

– På senaste mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott så beslutade vi att frågan om Fritidsgårdens lokalisering skickas till lokalgruppen. Detta för att vi ska kunna få ett bättre underlag för om fritidsgården ska vara kvar där den är, eller om det finns några andra bra alternativ. Det är ju viktigt att vi politiker få bra underlag och hela bilden av vad som kan behöva göras. Men jag vet samtidigt att det är fler ungdomar som tycker att det skulle vara bra med en fritidsgård även i Hova. Vi får heller inte blunda för den miljöundersökning som görs på Gea-området och det som kommit fram hittills är ju att det finns väldigt mycket tungmetaller och föroreningar i området. Så frågan om Fritidsgården återkommer och under tiden så har nu kontraktet förlängts så att de kan vara kvar.

Artikeltaggar

Bo HagströmCarina GullbergLena MickoNyheterOtterbäcken

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.