• onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bekämpa och kriminalisera våldet mot kvinnor

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Anders Wiklund/TT
I jul är vi många som har umgåtts med nära och kära. Tyvärr har långt ifrån alla den möjligheten och för alltför många kvinnor är hemmet inte en trygg plats. Arbetet med att förhindra våld mot kvinnor måste trappas upp i Sverige och våld mot kvinnor måste kriminaliseras i hela EU.

Under 2018 dödades 22 kvinnor i Sverige av en man de har eller har haft en relation till. Det är en markant ökning från tidigare år. Samma år anmäldes 16 000 fall av misshandel i hemmet och många kvinnor och flickor tvingas leva under hedersrelaterat förtryck. Den socialdemokratiska regeringen och det svenska rättssystemets åtgärder har misslyckats. Kriminalvårdens program för behandling av män som utövat våld i nära relation, IDAP, ska nu avvecklas på grund av bristande effekt.

För att på riktigt stoppa våldet mot kvinnor måste vi stärka rättsväsendet, förstärka brottsofferperspektivet och arbeta förebyggande med trygghetsåtgärder. Det krävs större kunskap och insikt om våld i nära relationer. Den svenska jämställdhetspolitiken kan inte heller endast ta fäste på hemmaplan.

Runt om i världen pågår diskriminering, kränkningar, våld och sexualbrott, som inte bara hotar jämställdheten utan vår demokrati och vårt välstånd. På flera håll saknar kvinnor fullt skydd av de mänskliga rättigheterna. Att stärka flickors och kvinnors rättigheter globalt ska vara en central del i Sveriges och EU:s utrikespolitik.

Jag har fått uppdraget att i Europaparlamentet ansvara för EU:s anslutning och genomförande av Istanbulkonventionen, som handlar om att bekämpa våldet mot kvinnor och våld i hemmet. Konventionen, som kommer ifrån Europarådet, har antagits av Sverige och 20 andra länder i EU. Den är ett viktigt verktyg för att främja mänskliga fri- och rättigheter.

Tyvärr är det flera länder som ännu inte har antagit konventionen och där våld i nära relation och stalking av kvinnor fortfarande är lagligt. Det borde vara en självklarhet att staten har en skyldighet att skydda sina medborgares liv.

I Sverige måste vi få till en verkningsfull lagstiftning, öka utbildning och stöd till utsatta och öka medvetenheten om våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Våld mot kvinnor pågår dagligen i hem och nära relationer och blir ännu tydligare när lediga dagar fylls med rädsla och hot, i stället för julefrid. Det är hög tid att prioritera de kvinnor som utsätts för våld och att gärningsmän straffas. Vi är alla vinnare i ett jämställt samhälle fritt från hot och våld.

Arba Kokalari (M)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.