• onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Motståndet mot vindkraft hårdnar

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Tyskland blev fort den stora förebilden för svensk energi/klimatpolitik vad gäller elförsörjning. Länge betraktade svenska miljövänner de tyska vindkraftparkerna med avund och miljöpolitiker i alla läger förklarade gärna att nu gällde det för Sverige ”att komma ikapp”. Vi låg efter.

Nu har vi kommit ikapp och nu är budskapet i stället att Sverige är ett föregångsland, en förebild för andra länder. Vindkraft skall visa vägen och någon kärnkraft behövs inte. I Tyskland är man emellertid inte längre så säker på vindkraftens välsignelse. I en artikel i Der Spiegel nr 48 med rubriken Gegenwind (Motvind) beskrivs hur invånarna i staden Struth öster om Stuttgart fått nog av vindkraft inpå knutarna. De partier som motsatte sig utbyggnaden fick stora framgångar i valet 2017 medan regerande CDU förlorade stort. Joachim Pfeiffer, en av partiets energipolitiska talespersoner, förklarade frankt att ”Die Akzeptanz für die Windkraft ist weg” (vindkraft accepteras inte längre).

Vi känner igen politiken. I föregångsområdet Sverige skall varenda stad, varenda by, varenda stuga som har ett eluttag försörjas med vindkraftel år 2040. Vi ser på bilden från Struth och vi förskräcks. Nu vet vi vad som väntar om regeringen får sin vilja igenom. Arbetet med att bereda Sverige på en vindkraftinvasion är i full gång. I det tysta har Energimyndigheten och Naturvårdsverket tagit initiativ till ”att tillsammans ta fram en strategi för en hållbar vindkraftutbyggnad”. Siktet är inställt på en utbyggnad till 100 TWh per år (ca sex gånger dagens), och i en preliminär nulägesbeskrivning inför arbetet beskrivs de hinder som måste övervinnas. Utan förbehåll erkänns att buller, påverkan på hälsa och välbefinnande, förstörda boendemiljöer och landskap är allvarliga konsekvenser av vindkraftutbyggnaden. Myndigheterna inser att en utbyggnad som tar en landyta större än Blekinge i anspråk inte kommer att accepteras.

Pfeiffer har fört det tyska motståndet mot vindkraft upp till förbundsdagsnivå. I ett regeringsförslag skall minsta avstånd mellan vindkraft och bebyggelse öka från 600 till 1000 meter. Samtidigt föreslår CDU en långsammare utbyggnad av förnybar el och i stället satsning på elproduktion med vätgas.

Vad kommer Energimyndigheten och Naturvårdsverket att föreslå för att blidka svensk landsbygd att acceptera den väntande utbyggnaden? Vad erbjuder regeringen för alternativ till vindkraftutbyggnad? Svaren hittills är nedslående. Naturvårdsverket vägrar att skärpa bullerbestämmelserna, de får inte hindra utbyggnaden. Energimyndigheten vill avskaffa det kommunala vetot, det hindrar utbyggnaden. Regeringen vägrar att ens diskutera kärnkraftens framtid. I stället förs en politik som är på väg att dela landet. Storstadens syn på ”landet där ute” som ett mål för semester och rekreation ställs mot en landsbygd som dagligen tvingas leva med vindkraftens nackdelar inpå bara skinnet.

Färingtofta Norra, ideell förening

Bengt Halén, ordförande

Einar Fjellman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.