Ny idrottsledare ska uppmärksammas

Sport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Håkan Roslund (längst till höger) i Mariestads Bois FF fick motta Idrottsledarpriset 2018. Priset på 10 000 kronor överlämnades av Roger Erkenvåg, Knut Johansson och Peter Gustafsson.
Foto: Johan Eklöf
För fjärde året i rad delar Lions och Mariestads-Tidningen ut pris till årets ideella ungdomsledare.
Men den här gången är det inte en jury som avgör vem som vinner och plockar hem prischecken på 10 000 kronor.
– Vinnaren utses via en sms-omröstning, säger Lennart Carlberg från Lions club Mariestad.

Håkan Westlund, Mikael Bodén, Linda Gustavsson och Håkan Roslund har vunnit det, men nu är det dags att premiera en ny idrottsledare för dennes insatser under det gångna året.

Tillsammans med Lionsklubbarna i Mariestad och Lyrestad/Hasslerör ska Mariestads-Tidningen dela ut 2019 års Idrottsledarpris.

– Vi vill uppmuntra och lyfta fram alla som jobbar med våra ungdomar. Dessa människor gör på ideell basis ett jättejobb som kanske inte uppmärksammas så mycket som det är värt, säger Lennart Carlberg.

"Skapa större engagemang"

Fram till och med den 21 februari tar nu Lions emot nomineringar. Både privatpersoner och idrottsklubbarna själva får skicka in sina förslag, så länge den nominerade jobbar ideellt och i en förening inom Mariestads kommun.

– Det är viktigt att påpeka att man kan nominera samma kandidat igen. Så länge man inte vunnit priset någon gång är man inte "förbrukad", säger Lars Palo, Lions club Mariestad.

Till skillnad från tidigare år är det däremot inte en jury som utser vinnaren. Juryn kommer nu enbart utse max fyra kandidater efter att tiden för nomineringar stängt. Därefter startas en sms-omröstning där vem som helst med en mobiltelefon kan rösta på sin favorit.

– Vissa tycker säkert det är jobbigt att sätta sig ner och skriva ihop en nominering på en person. Däremot är det säkert många fler som kan tänka sig att rösta på en vinnare om det bara krävs att man skickar ett sms, säger Lennart Carlberg och får medhåll från Lars Palo.

– Vi hoppas det här kan skapa ett ännu större engagemang. Folk är vana vid att använda mobilen som verktyg när det kommer till Idol och Idrottsgalorna. Fungerar det inte får vi omvärdera, men det ska bli mycket spännande att se hur det slår ut på lokal nivå, säger Palo.

Tidigare pristagare

2016: Håkan Westlund, Mariestads AIF flickhandboll och Mikael Bodén, IFK Mariestad P16.

2017: Linda Gustavsson, Hasslerör Goif, Lockerud, Hova/Weimer.

2018: Håkan Roslund, Mariestads Bois FF F02-04.

Juryn

Sören Sandström, president Lions Club Lyrestad/Hasslerör.

Roger Erkenvåg, president Lions Club Mariestad.

Peter Gustafsson, sportchef Mariestads-Tidningen.

Joakim Gunnarsson, delägare ICA Oxen Mariestad.

Tina Holmström, ordförande Mariestads Bois damfotboll.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.