• idag
  27 maj
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi har redan nolltolerans

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Svar på insändare MT ”Nolltolerans i skolan” 10/1 samt ”Skolan är en förmån och inte bara rättighet” 14/1.

Vadsbogymnasiet har kontinuerligt fokus på trygghet och studiero i skolan. De åtgärder som har vidtagits har haft som syfte att stärka medarbetare i att göra elever trygga i de konfliktsituationer som ibland uppstår. Den nolltolerans som skribenten efterfrågar i insändaren finns redan. Skolan accepterar inte droganvändande eller otrygghet. Det handlar om att vi alla i vardagen tar ett vuxet ansvar och föregår med gott exempel. Vi visar hur det är lämpligt att vi beter oss mot varandra både vad gäller attityder och respekt för varandras olikheter och behov. Våra medarbetare gör detta dagligen och tar skyndsamt hand om uppkomna situationer.

Skolans elever har varit delaktiga i arbetet genom programråd och elevråd. Vid enkätförfrågan har eleverna svarat att de upplever en hög trygghet på Vadsbogymnasiet. Skollagen och andra styrdokument ger direktiv om lärares och rektors skyldighet samt befogenhet och möjlighet att arbeta för alla elevers rätt till utbildning samt trygghet och studiero.

Det är riktigt att gymnasiet är en frivillig skolform (Insändare 14/1), men det ges inte så många andra alternativ till våra ungdomar idag. Det är svårare att få arbete utan en gymnasiekompetens och det finns hög risk att hamna i utanförskap. En situation som enligt forskning visar på negativa konsekvenser för individ och samhälle.

De som valt att studera vid gymnasiet har enligt skollagen rätt att få fullfölja sina studier och skolans uppdrag är att hjälpa dem så gott vi kan för att alla ska kunna bidra i samhället i framtiden.

Maria Appelgren, utbildningschef Mariestads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.