• onsdag
  30 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fästingbitna med feber uppmanas lämna blodprov

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Fästingar kan sprida virussjukdomen TBE och nya antivirala läkemedel är under utveckling.
Foto: Erlend Aas/Scanpix/TT
Kliniska prövningar av nya läkemedel mot TBE förbereds genom ett projekt på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Samtliga infektionskliniker i Västra Götalandsregionen är med i studien, däribland Skövde, och fästingbitna som fått feber inom två veckor uppmanas att lämna blodprov.

Virussjukdomen TBE sprids med fästingar, i de flesta fall ger den bara lindriga symptom, men kan resultera i allvarlig hjärninflammation. Det finns vaccin, men det skyddar inte helt. Förhoppningen är att det snart ska finnas ett läkemedel som verkar mot viruset om det fått fäste trots vaccination.

– Det finns nya lovande antivirala läkemedel som är under utveckling och förhoppningsvis kommer det snart att påbörjas kliniska försök. Men innan dessa läkemedel kan testas på människor som har en TBE-infektion behöver vi etablera ett sätt att identifiera personer som smittats i ett tidigare skede än i dag, säger Martin Lagging, professor i klinisk virologi, på Sahlgrenska akademins hemsida.

Med en ny metod, som Lagging och hans kollegor utvecklat, går det att upptäcka virus och bakterier.

– Dessa små beståndsdelar av virus finns inte längre kvar i blodet när TBE-infektionen vanligen upptäcks i dag, det vill säga i den andra sjukdomsfasen då den redan orsakat hjärninflammation. Vi vill därför uppmana alla som fått fästingbett, och som inom två veckor efter att de blivit bitna får feber, att kontakta någon av de infektionskliniker som ingår i forskningssamarbetet för att eventuellt kunna ingå i studien, säger Martin Lagging.

I studien samarbetar alla infektionskliniker i Västra Götalandsregionen, däribland vid Skaraborgs sjukhus i Skövde, men också i Linköping och Norrköping och ytterligare infektionskliniker ska knytas till projektet.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.