Hoppa till huvudinnehållet

Producerade cannabis för 20 miljoner på gård

Publicerad:
Åklagarna Sofia Karlsson och Jenny Karlsson samt polisens spaningsledare Peter Sundblad och utredningsledare Niklas Lindström berättade om det omfattande åtal vid en pressträff på tisdagen.
Åklagarna Sofia Karlsson och Jenny Karlsson samt polisens spaningsledare Peter Sundblad och utredningsledare Niklas Lindström berättade om det omfattande åtal vid en pressträff på tisdagen. Foto: Sören Turesson

Tio personer - samtliga från Göteborgsområdet - åtalades på onsdagen misstänkta för att ligga bakom den omfattande cannabisodlingen i Lekåsa, Nossebro kommun.

Odlingen misstänks ha producerat cannabis för 20 miljoner kronor.

– Det här har varit ett stort företag, säger Peter Sundblad, spaningsledare vid polisen.

Det var den 4 juni 2019 som tillslaget genomfördes mot gården som ligger i Lekåsa, precis på gränsen mellan Vara och Essunga kommun efter en kortare tids spaningsarbete.

I ladugården och den närliggande byssjan påträffade polisen en omfattande cannabisodling med närmare 3 500 plantor.

På den här gården i Lekåsa odlades cannabis i stora mängder. Nu åtalas tio personer i härvan.
På den här gården i Lekåsa odlades cannabis i stora mängder. Nu åtalas tio personer i härvan. Foto: Thomas Kühnel

På onsdagen åtalades tio personer, fem av dem för synnerligen grovt narkotikabrott, fyra för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott, två av dem misstänks även för grovt penningtvättsbrott.

Sex av personerna har suttit häktade sedan sommaren och hösten 2019.

Det finns ytterligare en person som har häktats i sin frånvaro, misstänkt på sannolika skäl för synnerligen grovt narkotikabrott.

Totalt avser åtalet den pågående odlingen, samt även tidigare framställning om minst 400 kilon cannabis.

Enligt Nationellt forensiskt centrum är det här den största enskilda odlingen som har analyserats.

Rättegången mot de åtalade inleds den 21 januari i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Rättegången kommer även att hållas i Skaraborgs tingsrätt och beräknas att ta tolv dagar.

Texten uppdateras

Artikeltaggar

Brott & blåljusEssungaJenny KarlssonNFCStockholms tingsrättVara

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.