• söndag
  27 sep
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vinterträdgård

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så här i vintermörkret finns det anledning att fundera på vad man vill med sin trädgård.

Vill man ha en prunkande trädgård där alla sorters växter kan växa eller vill man bara ha en där endast vissa växter tillåts?

Tittar man på ogrässituationen kan man se att här i norra länsdelen så har Murarroten tagit ett fast grepp om trädgården. Detta lömska ogräs som kan uppvisa vackra blommor ovan mark men som verkar i det dolda med sina giftiga rötter. Detta ogräs förgiftar miljön i hela trädgården och ger upphov till en hel räcka med mindre önskade växter.

En av dessa är Valriggan som uppenbarar sig med ett intervall om fyra år. Tidigare har Valriggan förekommit på tre ställen i trädgården men vid den senaste blomningen så hade den ökat och uppenbarade sig på hela fem ställen. Två arter som också framträder är Snubbelroten och Krokbenan vars uppgift är att stoppa nyttoväxter som kan konkurrera med Murarroten. Andra växter är Muthärva och Rövslicka plus ett flertal andra ogräs.

Om inte trädgårdsägaren Svea Svitjod är uppmärksam på problemet så kommer hela trädgården att bli obrukbar. Det Svea måste göra är att sluta tillföra näring till trädgården för den stärker bara ogräset. l stället rekommenderas en ordentlig och genomgripande sanering av området och sedan tillförsel av näring. Trädgården har då kapacitet att bli en av de finaste i hela landet.

Om Svea inte har intresse eller kompetens att sköta sin trädgård finns risk att det uppenbarar sig ett vildsvin som känner doften av rötter som är ätbara. Dessa nazzar är kända för att på ett mycket genomgripande och omfattande sätt sköta en trädgård.

Bevandrad i botaniken

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.