Hoppa till huvudinnehållet

Läkare dömd för barnsexbrott får gehör hos JO

Publicerad:
Justitieombudsmannen ger den dömde läkaren rätt - han borde ha haft tillgång till förundersökningen.
Justitieombudsmannen ger den dömde läkaren rätt - han borde ha haft tillgång till förundersökningen. Foto: TT/Arkiv

Häktet Huddinge får JO-kritik i ärendet med läkaren som dömts för sexbrott mot barn och nu väntar på hovrättsdomen. Läkaren fick inte med sig förundersökningen i fallet när han flyttades till ett annat häkte, vilket han borde ha fått.

Fallet med läkaren från Skaraborg är mycket uppmärksammat. Den 30-årige mannen dömdes våren 2019 av Stockholms tingsrätt till tio års fängelse för grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot ett 50-tal barn.

Snart hovrättsdom

Barnen ska ha utsatts på olika vårdinrättningar där läkaren arbetade, bland annat sjukhuset i Skövde, och via vårdappen Kry.

Domen överklagades och rättegången i Svea hovrätt pågick i över 40 dagar, den avslutades i början av december förra året och domen beräknas komma den 24 januari.

Anmälde till JO

Hösten 2018, när rättegången skulle inledas i Stockholms tingsrätt, anmälde läkaren kriminalvården till Justitieombudsmannen, JO. Han hävdade i anmälan, via sina försvarare, att häktet i Huddinge inte såg till att han hade tillgång till förundersökningen när han flyttades till häktet Kronoberg. Han saknade även nödvändig litteratur som var “av största vikt för honom för att förbereda sitt försvar och förhör vid huvudförhandlingen”.

Uttalar kritik

Enligt uppgift hade materialet skickats via vanlig postgång, vilket läkarens försvarare ansåg vara fel på två sätt, framför allt med tanke på sekretessen men också med tanke på den tid det tar. Läkaren framförde i anmälan att det måste ligga på kriminalvården att se till att förflyttning av intagna inte inverkar menligt på de huvudförhandlingar de ska närvara i.

JO har efter utredning av ärendet kommit fram till att häktet Huddinge förtjänar kritik för att transporten av läkarens tillgångar inte prioriterades och därför försenades. JO konstaterar att den tilltalades tillgång till sin förundersökning får anses vara en central rättssäkerhetsfråga.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSkaraborgStockholms tingsrättSvea hovrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.