• idag
  1 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  14°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.3 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Något radikalt måste göras

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Christian Östensen
Att driva en Folkpark som man gjorde förr i tiden med ett café och en utedansbana, av en Folkparksförening med ideellt arbetande ledamöter, håller inte. Så gör man än idag och jag vet att de är hur duktiga som helst och seriösa. Men när Karlsholme Folkets Park vuxit till en anläggning som kostat skattebetalarna fyrtio miljoner och inte gått med vinst på de senaste tio åren, så behöver något radikalt göras.

Vilket så stort företag skulle kunna drivas med hjälp av en telefonsvarare och en vaktmästare som sker med en ideell förening?

Man skall bilda ett aktiebolag med en styrelse där man kan ingå om man är aktieägare och det kan vara politiker, allmänhet, näringsidkare och föreningspersoner. Sedan behöver en företagsledare anställas som parkchef, som bland annat behöver vara en resultatinriktad person. Denne bör ha erfarenhet under lång tid om vad som gäller professionella avtal och att kunna läsa och förstå den typ av avtal som gäller i nöjesbranschen. Det är en svår bransch med många olika problem att lösa, bland annat restaurangverksamhet och val av artister och olika grupper. Praktisk erfarenhet från dessa branscher är nödvändig och bland det första ansvaret att lösa är att frigöra Sjöterrassen från sitt avtal om driften av Jubileumsteatern och i stället göra en korrekt laglig upphandling där nuvarande part så klart kan komma finnas med. Det som förvånar är att inte fler inom kommunen reagerar på det som hänt, eller för all del, inte hänt, på så länge mer än i lokaltidningen.

Var finns politikerna i alliansen och näringslivsfolket, framför allt besöksnäringen och organisationerna? På något sätt verkar det som kommunalrådet får dra hela lasset, då inga andra politiker går in och yttrar sig. Oppositionsrådet verkar bara bevaka att det är tillräckligt med partikamrater i folkparksstyrelsen.

Man kanske skulle försöka lösa folkparksfrågan utan tjänstemännen och ännu mindre med politiker, då de alla har fullt upp med en krympande kommunal ekonomi?

Om inte annat så tycks tio års misslyckande avseende Folkparken bevisa detta. Om jag skulle ha fel i ovanstående, så ödsla ingen möda på detta utan kom med något bättre förslag, för jag har bara årtionden av erfarenhet inom detta område och gjort flest arrangemang av alla där av olika slag, det vet nästan alla, så jag tar det med ro.

Det viktigaste är ATT det händer något i en av Sveriges vackraste parker.

Jag talar inte bara i egen sak utan det finns många invånare, som jag lyssnat på, vilket jag alltid gör, när jag skriver insändare.

Björn Berggren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.