• fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  14°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.3 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Alliansen bröt den nedåtgående trenden

Insändare
PUBLICERAD:
Svar till Anders Karlsson (ej förste vice) i MT 20/1

Den som går samma stig fram och tillbaka utvecklar eller förändrar heller ingenting. Och till slut är stigen så djup att man inte längre ser över kanten och klarar inte att tänka nytt för det blir för stor omställning mot tidigare.

När Alliansen fick möjlighet att ta över styret i Mariestad hade kommunen kört fast och var inne i en negativ spiral och nedåtgående trend där kommuninvånarantalet minskade år efter år och flera industrier flyttat från orten, till exempel Electrolux och Jede för att nämna några. Det fanns vid den här tiden inga tomter att köpa eller bygga på framtagna. Utvecklingen av och i kommunen stod stilla och bidrog inte till någon framtidstro.

Vår kommun ligger i ett biosfärsområde som är utpekat utav Unesco för hållbar samhällsutveckling. Att inte ta tillvara på den möjlighet som denna utmärkelse innebär är dumt. Ingen kan väl ha missat att miljö och hållbarhet är i fokus över hela världen och smarta lösningar behöver testas innan de börjar produceras i en fabrik.

För att en kommun ska klara att finansiera sin verksamhet krävs att folk först och främst bor i kommunen och betalar kommunalskatt. För det andra måste det finnas ett väl fungerande näringsliv som kan erbjuda jobb till de som bor här och för det tredje behövs en tillverkande industri eftersom det är ryggraden i svensk ekonomi.

Electrivillage är ett industriellt förnyelseprojekt. Att genom ett pedagogiskt och systematiskt arbetssätt upplåta kommunen som en test- och demonstrationsplats skapar vi möjligheter till förnyelse, för det kommer att krävas nytänk om vi ska klara omställningen. För att en kommun ska kunna möjliggöra för etableringar och för att det befintliga näringslivet ska kunna vara kvar och växa krävs en attraktiv miljö. Att parallellt skapa nya bostadsområden när man utvecklar kommunen, ökar både attraktionen och skapar möjligheter att säkerställa kommunens skatteintäkter.

Som en effekt av arbetet med Electrivillage ser vi nu ett stort nationellt såväl som internationellt intresse för Mariestad. Det som Electrivillage fört med sig är extremt positivt för kommunens tillväxt, för vår besöksnäring och vi ser en betydligt större attraktionskraft för vår kommun när det gäller till exempel etableringar, vi erbjuder en positiv miljö där det händer saker. Det pratas om Mariestad, om hur vi har tagit oss an de nya samhällsutmaningarna genom vår industriella förnyelse.

Vi vågar inte ens spekulera i var Mariestad hade varit idag om inte vi i M, C, KD och L hade fått möjlighet att ta över styret Mariestad. Det är självklart rätt att ifrågasätta vad vi förtroendevalda tar för beslut, men en sak är säker; oavsett vad man tycker om miljö och miljöfrågor, så måste vi göra ett mindre klimatavtryck i framtiden. Vi måste försöka reparera de skador som gjorts på miljön och då krävs projekt som Electrivillage.

Johan Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Anders Karlsson (C)

Förste vice ordförande i kommunstyrelsen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.