• idag
  2 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  14°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.3 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  6 okt
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.1 mm

Det finns en baksida med sociala medier

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Anna Warner
Som politiker handlar mycket om att prioritera och man tvingas ständigt att ta ställning; för eller emot, ja eller nej, a eller b. Och inte allt för sällan finns det de som gillar förslaget/beslutet/prioriteringen eller inte gillar det.

Som politiker märker vi av att tonen i vårt media-samhälle har hårdnat markant den senaste tiden. Det kommer innebära att allt färre blir villiga att ta uppdrag i demokratins tjänst. Vi ser samma tendens och utveckling med hot och kränkningar, framför allt via sociala medier, även inom andra yrkesområden, som till exempel socionomer, lärare och journalister.

Sverige är unikt i många hänseenden med grundlagar om yttrandefrihet och pressfrihet som gör att vi i vårt land har rätt att uttrycka sina åsikter och säga och tycka vad man vill utan att bli fängslad. Våra journalister har källskydd som verktyg som ska säkerställa att lagen följs och för att de i sitt yrke verkligen ska kunna granska.

Under den senaste tiden har sjukhuset varit på tapeten i Mariestad. En Facebook-grupp har bildats. Det är mycket bra. Facebook ger oss många nya möjligheter till samverkan och åsiktsutbyte. Men, är det rätt och blir effekterna verkligen bra om man uttrycker sig hur som helst på en sådan här sida? Är det någon som på fullaste allvar tror att en kommentar som ”politikersvin” bidrar till att bevara verksamheten på sjukhuset i Mariestad? Eller att en hetsjakt på tjänstemän eller regionråd är rätt medicin för att utveckla Mariestads sjukhus? Det är väl inget nytt att de högsta cheferna också har en högre lön än genomsnittet och med chefsuppdraget och lönen följer ett mycket stort ansvar?

Självklart måste man få diskutera deras nivå på ersättning. Men vad är alternativet? Det alternativ jag känner till i så fall är att ge medborgarna lön, vilket jag bestämt är motståndare till.

Samtidigt har vi en mängd anställda som gör fantastiska insatser varje dag till en betydligt lägre ersättning än en regiondirektör och ett regionråd. Det råder heller inget tvivel om att det finns en rad arbetsgrupper där lönerna ligger för lågt och vi måste se till att dessa löner höjs och att det syns i lönekuvertet att deras arbetsinsatser är värdefulla. Om vi inte gör det kommer vi inte kunna behålla dem och inte heller rekrytera personal i framtiden. Därför menar jag att löner alltid ska höjas med kronor, inte ökning i procent för det ökar bara lönegapet.

En fråga jag funderar mycket på, är hur vi i framtiden ska hantera den tendens jag tycker mig se växa fram i vårt samhälle där alla bara har rättigheter och inga skyldigheter? Där egoismen bara verkar växa och det viktiga är att sätta sig själv i fokus och att man allt mindre bryr som om andra och bara kräver att man ska ha mer.

Min framtidsspaning om öppenhet är tyvärr rätt negativ. Vi ligger redan i dag väldigt nära att känna att man behöver mörka saker och att saker inte kommer att offentliggöras på grund av hot och våld och av rädsla att bli uthängd och förnedrad på sociala medier. Det kommer i förlängningen innebära att man inte vågar ta rätt beslut längre utan att rädslan kommer att styra besluten. Då sätts demokratin ur spel. Jag själv gör till exempel alltid en riskbedömning om jag ska gå ut på ett arrangemang eller tillställning, för det är så många personer som har så svårt att förstå att man varken blir smartare eller en bättre debattör bara för man har alkohol i kroppen.

Till sist, och jag vet att jag pratar för samtliga politiker i Mariestad; vi vill alla ha kvar så mycket verksamhet som möjligt på sjukhuset i Mariestad och vi jobbar alla för detta. Vi har inom kort nästa möte gällande sjukhusets framtid. Den förhandlingen gör vi inte på Facebook utan bakom stängda dörrar. Så funkar demokratin. Efter mötet, kommer vi precis som vanligt, att informera om vad mötet kom fram till.

Och till er som väljer fortsätta skriva ”giriga svin” om oss politiker säger jag bara en sak; vi, inklusive jag själv, är alla utbytbara. Skriv in er i ett parti bli politiker och så kan ni ta över och försöka göra bättre prioriteringar, alternativt, rösta rätt på valdagen. Er röst har betydelse, så läs på innan vad partierna går till val på. För vi politiker är folkvalda, glöm aldrig det.

Johan Abrahamsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Mariestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.