Hoppa till huvudinnehållet

Hur är det med tryggheten egentligen?

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Mörka moln över Töreboda
Mörka moln över Töreboda Foto: Malin Bring

Töreboda placerar sig på en föga hedrande 274:e plats av landets 290 kommuner i en undersökning om hur trygga och säkra Sveriges kommuner är. Gullspång hamnar på 284:e plats.

Bara ett par dagar efter det att kommunpolis Gunnar Åreng i MT presenterade siffror om ett sjunkande antal anmälda brott i kommunen 2019 jämfört med året innan, kommer nu en landstäckande undersökning med betydligt mer nedslående uppgifter.

Det är Sveriges kommuner och regioner, SKR, som tagit fram siffrorna tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Uppgifterna bygger på statistik från perioden 2016 till 2018 (det vill säga inte samma period som Gunnar Åreng redovisar).

När antalet personskador på grund av olyckor, bränder i byggnader, anmälda våldsbrott och anmälda stöld- och tillgreppsbrott under perioden räknas samman hamnar Töreboda på 274:e plats - bland de 20 sämsta i landet.

– Jag kan bara förhålla mig till det faktum att antalet anmälda brott faktiskt går ner, säger Gunnar Åreng.
– Jag kan bara förhålla mig till det faktum att antalet anmälda brott faktiskt går ner, säger Gunnar Åreng. Foto: Malin Bring

Inte jämförbart

Där det genomsnittliga antalet anmälda våldsbrott per tusen invånare för landet i stort ligger på 8,6, är antalet siffran för Törebodas del 13,6.

SKR/MSB:s undersökning är inte helt jämförbar med Gunnar Årengs, varken när det gäller undersökt period eller inräknade kategorier, men skillnaden i resultat är ändå påfallande.

– Jag kan bara förhålla mig till det faktum att antalet anmälda brott faktiskt går ner, säger Gunnar Åreng, och pekar på det faktum att det är små kommuner med under 10 000 invånare som hamnar långt ner i den nya undersökningen.

– I en liten kommun kan ett litet antal återfallsbrottslingar få väldigt stor effekt på den allmänna otryggheten.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGullspångGunnar ÅrengNyheterSKRTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.