Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan skär ner - trots allt

Publicerad:
Dramaläraren Charlotte Kristensson instruerar pjäsen Pelle Svanslös.
Dramaläraren Charlotte Kristensson instruerar pjäsen Pelle Svanslös. Foto: Malin Bring

I november beslutade fullmäktige att befria kulturskolan från ett ursprungligt sparkrav på en halv miljon kronor. Nu utsätts skolan ändå för en generell besparing på drygt halva summan.

– Ni två sitter och spelar kort där, utnyttja de olika nivåerna på klossarna! Och nu kommer du Pelle in, du kan ju leka med den där ballongen, instruerar dramaläraren Charlotte Kristensson energiskt.

Dramaeleverna ska så småningom uppföra Pelle Svanslös inför publik, och nu övar de på sina repliker och rörelser nere i Centralskolans teaterlokal.

Kulturskolan har två dramagrupper, som båda klarat sig undan den nedskärning som skolan nu måste genomföra, efter flera turer fram och tillbaka.

Olika besked

Två trappor upp i samma byggnad har kulturskolechefen Britt-Marie Särnefält sitt kontor.

– Det har varit väldigt rörigt med alla olika besked, och av och till har det varit svårt att jobba, säger hon.

Som chef har det varit hennes uppgift att genomföra de neddragningar politikerna beslutat om. Inför det här budgetåret har det varit en ovanligt komplicerad uppgift.

I juni beslutade kommunfullmäktige att anta en driftbudget för 2020 som innebar en besparing på drygt 11 miljoner kronor, fördelat på kommunens olika verksamheter. Kulturskolans del av besparingen preciserades till 500 000 kronor.

Ett hårt slag

– En halv miljon motsvarar så mycket som en sjättedel av vår budget och skulle innebära att vi fick skära bort en hel tjänst. Det var ett mycket hårt slag mot oss, säger Britt-Marie Särnefält.

Det var viktigt för henne behålla bredden i verksamheten genom att ha kvar både instrumentundervisning, kör, drama och dans. I oktober arrangerades en stor konsert för Världens Barn för att visa på kulturskolans kapacitet, och skolans intresseförening drog igång en namninsamling mot nedskärningen.

Det tycktes ge resultat, för när kommunfullmäktige i november skulle besluta om en reviderad budget för 2020, var förslaget från kommunstyrelsen att besparingen skulle halveras, till 250 000 kronor.

– Vi tyckte att det ursprungliga sparbetinget slog onödigt hårt mot en så liten verksamhet, säger Pernilla Johansson (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Bill - eller är det kanske Bull? - under en eftertänksam stund under repetitionen av Pelle Svanslös.
Bill - eller är det kanske Bull? - under en eftertänksam stund under repetitionen av Pelle Svanslös. Foto: Malin Bring

Besparingen slopas

Men nu hände något oväntat. Therése Göransson (V) yrkade på att hela besparingen på en halv miljon skulle tas bort, med hänvisning till att det inte borde sparas alls på en så viktig verksamhet som kulturskolan.

Och helt otippat röstade fullmäktige ja till hennes yrkande. Den uteblivna besparingen skulle istället belasta övrig verksamhet.

– Man kan säga att det var en lapsus från vår sida att inte opponera mot yrkandet. Ibland är man inte tillräckligt uppmärksam, säger Bengt Sjöberg (M) som förklaring till att den borgerliga majoriteten i fullmäktige lät Therése Göranssons förslag gå igenom.

Frid och fröjd?

Nu skulle allt kunna vara frid och fröjd för kulturskolans del. Verksamheten kunde fortsätta i samma omfattning som tidigare utan några neddragningar. Men så blev det inte.

I så gott som samma andetag som fullmäktige beslutade om kulturskolans slopade besparing, fattade församlingen också beslut om att kostnaderna i 2020-budgeten måste reduceras med ytterligare två miljoner, eftersom det ekonomiska läget hade försämrats sedan det första budgetbeslutet i juni.

Kommunstyrelsen fick i uppdrag att fördela den generella besparingen på de olika verksamheterna. På sitt möte nu i januari beslutade ledamöterna att kulturskolan måste ta sin del av ansvaret genom att spara 278 000 kronor.

Gitarrlärartjänsten

– Det är inte en besparing, det är en nedskärning, säger en besviken Therése Göransson, i och med att en halvtids gitarrlärartjänst nu försvinner från skolan.

Kulturskolechefen tycker att hela förloppet har varit förvirrande och märkligt.

– Det kan jag förstå, ur hennes synvinkel, säger Bengt Sjöberg.

Artikeltaggar

Bengt SjöbergCentralskolanNöje/KulturNyheterPernilla JohanssonSkola och utbildningTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.