Hoppa till huvudinnehållet

"Det är första skarpa uppdraget"

Publicerad:
Museiassistenten Sofia Skagerstam visar runt cross media - studenterna Mattias Bertilsson, Askrak Ghadhban och Kristoffer Wennersten.
Museiassistenten Sofia Skagerstam visar runt cross media - studenterna Mattias Bertilsson, Askrak Ghadhban och Kristoffer Wennersten. Foto: Charlotte Ferneman

I höstas började de första studenterna på Dacapos crossmediautbildning. Nu ska studenterna ge sig på sina första officiella projekt. Tre av dem ska göra Vadsbo museum digitalt tillgänglig.

I tisdags var Mattias Bertilsson, Askrak Ghadhban och Kristoffer Wennersten på besök i Bodlängan på Vadsbo museum. Där stadens industriella utveckling presenteras ska de tre studenterna från Dacapos crossmediautbildning spendera en del tid framöver.

– Vi är de första som läser denna utbildning som började i augusti, förklarar Mattias Bertilsson.

Nu har yrkeshögskolestudenterna kommit till sitt första projektarbete som sträcker sig över hela vårterminen.

– Detta blir vårt första skarpa uppdrag, säger Kristoffer Wennersten.

Digital rundtur

Under första mötet med Vadsbo museum diskuterade de två parterna två potentiella förslag.

– Dels pratade vi om informationsskylten i Humleparken och att göra ett digitalt förslag till den, säger museichefen Linda Svensson.

– Vår andra idé är att göra en digital upplevelse av museet, säger museiassistenten Sofia Skagerstam.

Studenterna förklarar att de tänker fotografera i 360 grader för att få till en virtuell verklighet (virtual reality, VR på engelska).

– En del museet visar redan mycket av deras miljö på internet. Det är bara vi som inte riktigt har hängt med där än, säger museichefen.

Therese Håkansson, Sofia Skagerstam, Susanne Bogvi Dahlström och Linda Svensson på Vadsbo museum ser fram emot det nya samarbetet med Dacapo Mariestad.
Therese Håkansson, Sofia Skagerstam, Susanne Bogvi Dahlström och Linda Svensson på Vadsbo museum ser fram emot det nya samarbetet med Dacapo Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Ny tillgänglighet

För att museipersonalen och studenterna ska hitta bästa sättet för digitaliseringen har de kommit överens om att ett första förslag på utformningen ska presenteras om tre veckor.

– Det ska bli spännande att se hur det kan se ut. Med en enklare version att titta på kommer vi nog också kunna fundera bättre över vad det är vi vill visa, säger museiassistenten.

Slutprodukten ska vara klar den 26 maj.

– Vi har fått rätt så lösa och bra tyglar. Det ska bli jättekul att få presentera platsen och delar av utställningar, säger Mattias Bertilsson.

Tanken är att olika vyer från både Stallet, Bodlängan och gården ska ingå i det digitala projektet.

– Vi ser oändliga möjligheter med detta, framför allt känns det kul att kunna nå de som annars inte har möjlighet till eller skulle ha tagit sig hit, säger museichefen Linda Svensson.

På flera språk

För att skapa ännu mer tillgänglighet funderar studenterna även på ljudsättningen. Alternativen är att antingen har en person i bild som berättar om det man kommer att få se eller att lägga en förklarande bakgrundsröst.

– Vi har funderat över att översätta till arabiska, persiska, engelska, tyska, holländska och finska, säger Askrak Ghadhban.

– Vi har många besökare med invandrarbakgrund, flest turister kommer från Tyskland och Holland och så är Mariestad ett finskt förvaltningsområde, förklarar museiassistenten Sofia Skagerstam.

Artikeltaggar

DacapoLinda SvenssonMariestadMuseumNyheterVadsbo Museum

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.