• idag
  2 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  14°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.3 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  6 okt
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.1 mm

Vi måste ta klimatkrisen på allvar

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Erik Svensson
På måndag 27/1 ska vi i kommunfullmäktige i Mariestad besluta om vi ska införa en koldioxidbudget för vår kommun. Koldioxidbudgeten skulle visa hur mycket vi som kommun behöver minska våra utsläpp av koldioxid för motverka alltför stora klimatförändringar. Den skulle också ge oss vägledning om hur vi ska göra det, med de förutsättningar vi har i vår kommun. Med en koldioxidbudget skulle vi alltså få svart på vitt hur läget ser ut för just oss, så att vi kan förstå vad och hur mycket vi behöver göra för att motverka klimatkrisen.

Förslaget om att införa och efterfölja en koldioxidbudget kommer från Miljöpartiet och vi i Vänsterpartiet stödjer det helhjärtat. Vi tar klimatkrisen på allvar och ser koldioxidbudgeten som ett utmärkt och kanske nödvändigt verktyg för att snabbt få till ett effektivt, strategiskt och genomtänkt arbete för att kraftigt minska vår klimatpåverkan. Vi vet att världen har högst ca 10 år på sig att genomföra de stora förändringar av samhället som krävs för att undvika klimatförändringar som är så stora att det blir svårt för oss människor att överleva som art här på jorden. Det är med andra ord hög tid att sätta igång!

Tyvärr har Moderaterna och Centerpartiet, med Johan Abrahamsson och Anders Karlsson i spetsen, tagit ställning emot förslaget. Det ser alltså inte ut att bli någon koldioxidbudget i Mariestad. Det är svårt att förstå det ställningstagandet med annat än att de inte ser allvaret i klimatkrisen. Vi politiker måste vara modiga och handlingskraftiga om vi ska lyckas få bukt med klimatproblemen. Töreboda och Gullspångs kommuner har t ex beslutat att införa koldioxidbudgetar.

Jag ser fram emot en intressant debatt om detta viktiga ämne i kommunfullmäktige på måndag. Kom gärna och lyssna du med! Kommunfullmäktiges möten är öppna för alla.

Britta Wänström

Kommunfullmäktigeledamot och ordförande för Vänsterpartiet Mariestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.