Grannen är en filmårskommun

Film
PUBLICERAD:
Filmen "Ladies of Steel" kommer att visas den 26 januari.
Foto: Josefine Hardstedt
Götene har valts ut till att vara en av fyra filmårskommuner 2020. Utomhusbio, filmworkshops och besök av regissör är några av sätten att fira detta.

I år är det extra mycket fokus på bio och film i grannkommunen Götene. De är en av fyra filmårskommuner 2020 som är en satsning av Göteborg Film Festival.

Utnämningen innebär att det bland annat blir specialvisning med regissörsbesök, filmworkshops och utomhusbio.

Invigning direktsänds

Men först är den lokala bioföreningen arrangör när nordens största filmfestival invigs den 24:e januari. Götene och Skövde är några av de 30 biografer i Västsverige med direktsändning från Draken i Göteborg. Under ceremonin kommer Stellan Skarsgård ta emot festivalens hederspris och det blir invigningstal av kultur- och demokratiministern Amanda Lind.

Årets premiärfilm är Psykos i Stockholm. Filmen handlar om en flicka som söker efter tonårslivet men måste bli vuxen väldigt fort.

Filmisk salong

Senare under året är Götene en av kommunerna där filmfestivalens visningskoncept Filmisk salong testas. Detta innebär fyra kvällar med film. Var och en har ett tema som följs av ett direktsänt samtal med filmens regissör, skådespelare eller sakkunniga på temat som den direktsända filmen från Aftonstjärnan i Göteborg handlar om.

Fyra filmer

Först ut är Ålderism den 26 januari, filmen som illustrerar temat är den finska svarta komedin Ladies of Steel. Den 28 januari behandlas Artificiell intelligens genom den dokumentära "politiska thrillern" iHuman. Två dagar senare belyses mansrollen genom den animerade tv-serien Sällskapet – intervjuer ifrån alltings mittpunkt. Och sist ut, den 31 januari, är glesbygden temat när den isländska dramakomedin Mjölkkriget visas.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.