• idag
  2 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  14°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.3 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  6 okt
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.1 mm

Regeringen måste stå upp för skogsnäringen.

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Ruud, Vidar
Skogen är en av landets absolut viktigaste näringsgrenar, den skapar jobb, tillväxt och stora exportinkomster. Men hotet mot skogen och äganderätten är stort. Staten och regeringen urholkar äganderätten med nya regler och lägger dessutom under sig nya reservat som man sedan inte sköter om.

Regeringen höjer bränsleskatterna vilket försämrar för skogsnäringen och landsbygden.

Samtidigt är granbarkborren ett mycket stort problem och kostar skogsägarna stora summer både genom extra arbetsinsatser och lägre virkesvärde. Trots det låter staten granbarkborren förökas och spridas från landets skogsreservat till närliggande marker. Staten och regeringen måste göra mer för att minska skadorna som är orsakade av ”misskötta” skogsreservat.

Att nu regeringen dessutom har låtit Trafikverket ta ut avgifter för att få lägga leveransvirke vid våra allmänna vägar är ytterligare ett sätt att försämra lönsamheten och göra det dyrare för landsbygden. För att lägga virke vid en allmänväg har det sedan länge krävts ett tillstånd men avgiften för detta togs bort år 2012. Att nu regeringen har, tillsammans med stödpartiernas L och C, låtit Trafikverket återigen införa avgiften är helt oacceptabelt.

Många skogsägare jobbar nu hårt med att plockhugga och försöka bekämpa granbarkborren. Det innebär att det kan bli många mindre avverkningar och många mindre virkesupplag som snabbt behöver ut ur skogen och placeras vid allmän väg. En avgift på 2900 kr från trafikverket för att använda platsen bredvid våra allmänna vägar är helt orimligt. Att regeringen ska se över detta räcker inte.

Jag anser att regeringen omgående ska ta bort avgiften igen då det har fungerat bra utan avgift från 2012-2019 och det borde vara fullt möjligt att fortsätta med det som tidigare.

Det osäkra svar som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gav på min fråga i riksdagen, om ministern skulle ta bort avgiften, var att han endast skulle se över detta, men den vaga ambitionen räcker inte.

Sverige behöver en regering som står upp för skogsnäringen och äganderätten. En regering som tar vara på tillväxtmöjligheterna i våra svenska skogar. En regering som har en politik som gör att man kan leva och bo i hela Sverige och en regering som omgående tar bort denna nya tillståndsavgift för virkesupplag. Det är en ren straffbeskattning av landets skogsägare.

Sten Bergheden (M)

Riksdagsledamot Skaraborg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.