• fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  14°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.3 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stå upp för religiösa friskolor

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: JESSICA GOW / TT

Striden om religiösa friskolors vara eller icke vara drar närmare. Tidigare i januari lämnade regeringens utredare in sin rapport som bland annat föreslår ett totalt etableringsförbud. Detta ger Moderaterna en chans att med tydlighet leda oppositionen och utöva sin paradgren – att stå upp för grundläggande principer.

De två principer som nu står på spel är närings- och valfrihet. Båda friheterna värnar människors rätt att leva sina liv som de själva önskar. Den som vill driva skola där religiösa uttryck är del av verksamheten vid sidan av undervisningen, ska få göra det. Näringsfriheten erkänns för alla andra skolinriktningar. Varför ska just religiösa särbehandlas negativt?

Även barn önskar en skolmiljö som respekterar och ger utrymme för deras tro. Många finner det svårt att vara öppet religiös i ett sekulärt land, där det alltför ofta betraktas med begränsad förståelse. Att slippa skämt på det troende barnets bekostnad borde vara en självklarhet överallt, men är dessvärre inte det. Andra vill dela tron med sina vänner, vilket exempelvis gemensam morgonbön möjliggör.

Föräldrar vill också vanligen uppfostra sina barn i enlighet med sin tro. Religiösa friskolor underlättar för dem, då barnen tillbringar så stor del av dagen där medan föräldrarna arbetar.

För landets judiska minoritet är det, tyvärr, än viktigare. Under de senaste åren har utsattheten för judar ökat, och många judiska barn uppger att de döljer sin identitet i skolan. Deras enda möjlighet att vara sig själva om dagarna, kan vara att gå i en skola med judisk profil.

Etableringsförbudet förutsätter att efterfrågan på konfessionella skolor kommer att vara konstant, eftersom inga nya skolor får bildas. Det tar varken hänsyn till att fler människor i allmänhet kan vilja uttrycka sin tro, eller att allt fler judar i synnerhet kan komma att behöva fredade zoner.

Dessutom ökar osäkerheten för dagens efterfrågan, eftersom nedläggningar inte kan ersättas av nya skolor. Om exempelvis den judiska skolan i Stockholm gick i konkurs, skulle det inte finns någon officiellt judisk skola kvar i landet.

Förslaget motiveras av en berättigad rädsla för att fundamentalistisk islamism ska etableras på vissa friskolor. Exempel innefattar såväl könssegregation, som avsaknad av undervisning om evolutionsteorin.

Allt detta bryter dock redan mot skollagen som kräver att undervisning bedrivs på jämställd, vetenskaplig och demokratisk grund. Skolinspektionen har redan stängt ned bristfälliga konfessionella friskolor.

En träffsäkrare lösning vore att öka kontrollen av skolorna, genom till exempel fler oannonserade inspektioner. Som Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin har påpekat, fungerar de flesta konfessionella friskolor väl. Sådana seriösa aktörer bör inte stoppas.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har krävt att missbruket av friskolereformen stoppas. Han har rätt, men att barn och föräldrar väljer skolor de finner lämpliga är inte missbruk – utan reformens syfte.

Daniel Åkerman

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.