• fredag
  10 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Törebodakrukor blir hummerkuvöser

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En kräftfiskebur laddad med hummerkrukor och hummeryngel, redo att släppas ned på havsbotten.
Foto: Per-Olof Samuelsson
Töreboda Blomkrukor har fått en ovanlig beställning: tolvhundra blomkrukor som ska användas som kuvöser till hummeryngel. Projektet Havsmiljö Sotenäs testar en ny metod att låta hummeryngel växa till sig i lugn och ro inuti små Törebodatillverkade blomkrukor, som placeras på havsbotten.

– Vi är överraskade över hur bra det har gått hittills, säger projektledaren Per-Olof Samuelsson på telefon. Han är på väg för att titta till en första laddning testhumrar, men hinner berätta om projektet medan han kör.

Syftet med Havsmiljö Sotenäs är att förbättra den biologiska mångfalden i havet. Projektet består av flera delar, där hummeruppfödningen är ett av dem.

Eftersom späda hummeryngel så lätt blir fiskföda under de första sårbara månaderna av sin tillvaro, testar havsmiljöprojektet att låta dem växa till sig inuti små blomkrukor, som placeras i kräftfiskeburar på havsbotten. Krukorna är övertäckta med nät så att ynglen inte kommer ut.

– Att vi har valt att använda lerkrukor beror på att de är gjorda av ett fossilfritt naturmaterial, har en viss tyngd och hål i båda ändar, förklarar Per-Olof Samuelsson.

Förbättrar havsmiljön

Ordern på blomkrukorna gick till Töreboda Blomkrukor.

Anders Lundholm på Töreboda Blomkrukor visar upp en av de specialtillverkade blomkrukorna, som ska till Sotenäs och bli hummerkammare.
Foto: Malin Bring

– Vi är de enda i Sverige som tillverkar blomkrukor av lera numera, säger Anders Lundholm, som äger företaget.

– Jag tyckte det lät som ett spännande projekt och skulle gärna vilja ta mig en titt och se hur det fungerar någon gång. Allt handlar ju om miljö numera, och det är roligt att våra blomkrukor kan vara med och förbättra mångfalden.

En första provsändning på 1 200 specialtillverkade små krukor kommer att skickas till Sotenäs i veckan. Det var ett önskemål att hålet i botten skulle vara så stort som möjligt, så vattnet kan strömma ut och in och föra med sig plankton som hummerynglen kan sätta i sig.

Nyfödd liten hummer med en stor munsbit räka, utplacerad i en testkruka. Fotot är från inledningsskedet, innan Törebodakrukan kom in i bilden.
Foto: Per-Olof Samuelsson

Ett yngel i var kruka

– Det är jättekul att vi kan beställa krukorna från ett svenskt företag, säger Per-Olof Samuelsson, och förklarar att när en hummerhonas ägg kläcks, genomgår det tre stadier innan det blir en liten hummer.

– Längden är inte så viktig för den lilla hummerns förmåga att överleva; det är grovheten som är betydelsefull, och tjockleken på skalet.

Varje hummeryngel får sin egen kruka, annars blir de vildsinta och slår ihjäl varandra, berättar han. För att de ska ha något att roa sig med får de lite stenar och växter att härja runt med i krukorna, och då och då släpper projektledaren ner någon bit färsk räka till det de små liven, för att försäkra sig om att det växer till sig som de ska. Och hittills ser experimentet lovande ut.

Baltzarlera

Det spelar säkert ingen roll för hummerynglen, men leran som krukorna är tillverkade av kommer från utgrävningarna inför bygget av de nya Baltzarhusen i Töreboda. Anders Lundholm köpte ett gigantparti lera av Törebodabostäder, som ska räcka till de nästa tio årens blomkruksproduktion

Råvarutillgången är således säkrad, om det blir aktuellt med fler beställningar av hummerbarnkammare till Sotenäs.

Det stora hålet i botten på de specialbeställda krukorna gör dem lämpliga som hummerkuvöser.
Foto: Malin Bring