Hoppa till huvudinnehållet

Alexandersson om Jerringpriset: "Omvälvande"

Publicerad:
Tove Alexandersson log med Jerringprisskålen på Globens scen i Stockholm.
Tove Alexandersson log med Jerringprisskålen på Globens scen i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Första orienterare på 39 år att ta emot Jerringpriset och dessutom Bragdguldmedaljör.

– Jag har uppnått alla de mål och drömmar jag hade inför året, säger Tove Alexandersson.

Men någon efterfest blev det inte för Alexandersson som i stället valde hotellsängen.

Tove Alexandersson ler när hon står på Globens scen tillsammans med Jerringprisskålen, Radiosportens och folkets pris för årets bästa svenska idrottsprestation, som hon tilldelades på måndagskvällens Idrottsgalan i Stockholm.

– Jag är mest tom, det är väldigt omvälvande. Jättehäftigt att vara här och ta emot det, säger Tove Alexandersson.

2019 var ett enormt år för den svenska orienteringsstjärnan. Hon vann samtliga tre distanser på VM i Østfold, Norge, i somras: lång, medel och stafett (tillsammans med Karolin Ohlsson och Lina Strand). Dessutom vann 27-åringen den totala världscupen och tog två VM-guld i skidorientering, en idrott som fysfenomenet från Borlänge också är världsbäst i.

Fantastiskt år

– Jag har ju haft ett helt fantastiskt år där jag har uppnått alla de mål och drömmar jag hade inför året. Att ta emot alla de här priserna är häftigt, säger Tove Alexandersson som även prisades som årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan.

Precis som skidskytten Hanna Öberg i fjol tilldelades Tove Alexandersson både Svenska Dagbladets Bragdguldet och Jerringpriset. Hon är första orienterare sedan Annichen Kringstad 1981 att ta emot Jerringpriset.

– Jag ska väl fira genom att träna. Men träning och tävling är ju det bästa jag vet så det är ett bra sätt att fira på, säger Alexandersson.

När många andra i Sveriges idrottselit rör sig, genom konfettin på Globens golv, mot efterfesten går Jerringpristagaren åt ett annat håll.

– Jag ska hem och sova och ladda för morgondagen. Jag åker till hotellet.

Överlägsen seger

Alexandersson vann omröstningen, där svenska folket har kunnat rösta via telefon, Radiosportens webbplats och SVT:s Duo-app, med totalt 215 405 röster, 57 000 fler än skidåkaren Stina Nilsson (158 405 röster) på andra plats. Friidrottaren och diskuskastaren Daniel Ståhl blev trea på 73 941.

– Orienteringen är ju inte en så liten idrott som många tror. Det handlar också väldigt mycket om hur mycket utrymme media ger olika idrotter. Visst, om man ser globalt jämfört med sporter som fotboll och simning så är den ju liten. Men det är väldigt kul att fler har fått upp ögonen för idrotten och att vi uppmärksammas mer, säger Alexandersson.

David Hjorter / TT

Artikeltaggar

IdrottsgalanJerringprisetOrienteringStockholmTove Alexandersson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.