Få använder Mariestadsapp

Nyheter
PUBLICERAD:
Mats Karlsson (MP) ville ha svar på appen "På G i Mariestad".
Foto: Christer Lundh
Beslutet om appen "På G i Mariestad" togs 2016. Mats Karlsson (MP) är en av dem omkring 560 som har installerat den. Hur har den följts upp?

Vid måndagens interpellation på kommunfullmäktige ställde Mats Karlsson (MP) två frågor angående Mariestadsappen till kommunalrådet:

1) Hur har kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson följt På G i Mariestad?

2) Anser kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson att det varit bra användning av kommunstyrelsens medel till förfogande?

– Under hösten 2016 tog vi beslut om appen. Den 12 september kompletterades marknadsförningsplanen tillsammans med handeln och den 5 oktober antogs en aktivitetsplan men en av Ksau godkänd leverantör, redovisade Johan Abrahamsson (M).

Appen "På G i Mariestad".
Foto: Charlotte Ferneman

Pengar ur flera kassor

Mats Karlssons (MP) fråga gällde även pengarna. Han hade till en början redogjort för att kommunstyrelsen 2016 beslutat att avsätta 300 000 kronor av investeringsmedel samt 50 000 kronor för marknadsföring.

– Kostnaden om totalt 350 000 kronor belastar kommunstyrelsens medel till förfogande under innevarande år. Löpande driftskostnader kommer att belasta intern mottagare. Enligt uppgift har appen fram till 2020 kostat mer än 500 000 kronor och den finns installerad på mindre än 560 mobiltelefoner, framförde Karlsson (MP).

Kommunalrådet svarade att stora delen av pengarna tagits ut Tillväxt Mariestads kassa.

– Den första januari 2017 lanserades appen och det är ingen hemlighet att den har krånglat, sa Abrahamsson.

Enligt honom låg den nere i sex månader för att den inte gick att uppdatera

– 165 000 kronor har turistinformation stått för.

– Den har kostat 1 000 kronor om året för dataöverföring.

Utreda appen

Johan Abrahamsson berättade vidare om att det hade hållits ett möte mellan Tillväxt Mariestad och handeln där handlarna uttryckt att de vill sluta med trycksaker och i stället satsa på det digitala.

– Handlarna vill ha informationen samlad så vi måste utreda appen. I dag har vi för lite information om den plus för få följare på appen, sa kommunalrådet.

Mats Karlsson (MP) svarade med att appen skulle skicka ut pushnotiser, men att han aldrig har fått någon.

– Jag noterar att pengar till appen har plockats ur olika kassor men trots allt har det lagts över 500 000 kronor på en app. Jag har fått med mig att det är för dyrt.

– Jag vill tillägga att appen hade fler följare innan den låg nere, avslutade Johan Abrahamsson interpellationen.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.