Ladugård förstörd i brand

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ladugården blev snabbt övertänd.
Foto: Per Warvlin
En ladugård i Låstad brann ner på torsdagsmorgonen.
Larmet kom vid 07.05.
– Byggnaden var helt övertänd när vi kom fram, säger Niklas Larsson, räddningsledare på Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Räddningsstyrkan från Timmersdala var snabbt på plats. Redan efter tolv minuter efter larmet var manskapet framme vid brandplatsen.

– Det var många inringare som hade hört av sig och larmat. Branden syntes klart och tydligt från riksväg 26, berättar Niklas Larsson.

Gnistregnet från branden var intensivt och sken upp hela landskapet.

– När jag var ute och hämtade tidningen vid sextiden på morgonen var det lugnt och fridfull. Nu är det lite annorlunda, konstaterade Janne Nissmo, pensionerad brandman som bor i ett hus inte långt från brandplatsen.

Pådrag

Ett flertal enheter från Skövde, Mariestad och Timmersdala var på plats, men det fanns aldrig någon chans att rädda ladan där det förvarades spannmål.

Några djur fanns inte i byggnaden.

Räddningstjänsten hade bara fokus att inte låta branden sprida sig.

– Vi fick inrikta oss snabbt på att rädda byggnader precis bredvid. Det är en större ladugård med en harv och motorfordon inne i den byggnaden.

– Rasrisken var däremot stor med tanke på silona som finns på platsen, säger Niklas Larsson.

Tomt

Mellan 75 och 100 meter från brandplatsen finns gården som tillhör lantbruksfastigheten. Huset är för närvarande tomt och ingen bor där.

Den klarade sig helt från skador.

– Skönt, och i ladan som brann ner fanns det inte mycket spannmål, berättar ägaren Patrik Gunnarsson.

Brandorsaken är oklar, men det kan vara ett elfel som orsakat eldsvådan. Det finns ingen misstanke om brott.

Räddningstjänsten fanns kvar efter att byggnaden brunnit ner. Detta för att bevaka brandhärden.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.