Hoppa till huvudinnehållet

Tesla laddar för stationer i Mariestad

Publicerad:
Totalt kommer 12-16 Superchargers att finnas i Haggården.
Totalt kommer 12-16 Superchargers att finnas i Haggården. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Till våren slår Dinners upp sina portar i Mariestad. I anslutning till matstället kommer Tesla att sätta upp snabbladdningsstationer för elbilar, så kallade Superchargers.

– Det är jättebra att folk kan ladda sina elfordon vid vår restaurang, säger Dinners vd Andreas Häselbarth.

Egentligen är det fullt logiskt att Tesla monterar upp stationer i anslutning till anläggningen. Den amerikanska biltillverkaren, som är en pionjär inom elbilar och framtidsteknik, har sedan tidigare ett samarbete med det svenska familjeföretaget. Vid samtliga Dinnersrestauranger i Sverige, förutom i Gävlebro, finns laddstolpar.

– Vi tycker det är positivt att Tesla förbereder sina stationer så att även andra elleverantörer kan ansluta sig till dem. Det innebär att även bilar av andra märken kan laddas där, säger Andreas Häselbarth.

Det är ännu inte spikat hur många laddstolpar som kommer att sättas upp när restaurangen i Haggården är färdigbyggd.

– Men troligen blir det 12-16 stycken. I Teslas nya bestämmelser ska man kunna ladda fordon med släp. Den fordonskombinationen tar stor plats och då kan inte stolparna sitta lika tätt som om bara bilen ska rymmas, säger vd:n.

Miljövänlig påfyllning

Sedan tidigare är det klart att även bensinstationskedjan Ingo hyrt in sig på Dinners mark. Därmed har trafikanter tillgång till olika typer av drivmedel. Till skillnad från bensin och diesel, som är fossila bränslen, är elen i Teslas laddstationer miljövänlig. Detta eftersom den produceras från förnybara energikällor.

– Självklart vill vi att så många trafikanter som möjligt ska göra ett stopp hos oss. Därför samarbetar vi med aktörer som erbjuder olika drivmedel.

I enlighet med Parisavtalets klimatmål arbetar Sveriges regering för att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Varför fortsätter ni att samarbeta med bensinstationskedjor?

– Av den anledningen att vi vill ha många kunder, säger Andreas Häselbarth.

April nya budet

Det har varit ett flertal turer kring Dinners etablering i Mariestad. Anläggningen skulle stå klar sommaren 2019. Men till följd av otjänliga grundförhållanden blev byggstarten över ett år försenad. Det nya beskedet är att portarna slås upp i april.

Dinners vd Andreas Häselbarth (till vänster) berättar att Teslas laddstationer kommer sättas upp bredvid restaurangen. Till höger står Dinners grundare Georg Häselbarth.
Dinners vd Andreas Häselbarth (till vänster) berättar att Teslas laddstationer kommer sättas upp bredvid restaurangen. Till höger står Dinners grundare Georg Häselbarth. Foto: Charlotte Ferneman

– Med tanke på de problem som varit kommer det bli tajt för oss att öppna redan i mars. April är mer realistiskt.

Planen är att snabbladdningsstationen invigs samtidigt som restaurangen. Bensinstationen ska tas i bruk något senare.

Med en Supercharger tar det cirka trettio minuter att ladda upp bilen från tom till full.

Totalt finns närmare 400 Superchargers fördelade på 37 platser runt om i Sverige.

– Området runt Mariestad är en viktig knutpunkt för många resenärer, skriver Teslas presskontakt Maria Lantz i ett mejl till MT.

Totalt finns närmare 400 Superchargers fördelade på 37 platser runt om i Sverige.

– Området runt Mariestad är en viktig knutpunkt för många resenärer, skriver Teslas presskontakt Maria Lantz i ett mejl till MT.

Totalt kommer 12-16 Superchargers att finnas i Haggården.
Totalt kommer 12-16 Superchargers att finnas i Haggården. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artikeltaggar

Andreas HäselbarthMariestadNyheterTesla

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.