Inspel kring strandskyddsutredning

Nyheter
PUBLICERAD:
Området vid Ekuddens camping är ett av många områden där strandskyddsbestämmelserna är omdiskuterade.
Foto: Michael Gustafsson/ARKIV
Mariestads kommun fortsätter kämpa för ett ökat självbestämmande i strandskyddsfrågor.

Under tisdagen träffade representanter från kommunen bland andra fyra personer från strandskyddsutredningen, representanter från Göteborgs universitet, länsstyrelsen, Göteborgs stad samt några andra kommuner.

Fokus i Mariestads inspel låg på när strandskydd återinförs på befintlig bebyggelse samt skillnader som blir när länsstyrelser tolkar reglerna olika.

– En stadskärna, som funnit spå platsen i flera hundra år, kan plötsligt hamna i ett dödläge vad gäller utveckling. Myndigheterna måste också få fram en rättssäker hantering av strandskyddet. Vi kan inte ha 300 meter strandskydd i en kommun och 100 meter i grannkommunen för samma typ av bebyggelse, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) i ett pressmeddelande.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.