Hoppa till huvudinnehållet

Koinformation till morgonkaffet

Publicerad:
Det ångar om förstagångskalvarna när frukostföretagarna går på rundvandring i Vadsbo Mjölks stora anläggning.
Det ångar om förstagångskalvarna när frukostföretagarna går på rundvandring i Vadsbo Mjölks stora anläggning. Foto: Malin Bring

– Ni ska veta att 40 procent av Karlstads biogasbussar drivs med biogas från vår biogasanläggning, informerar Johan Ocklind, vd för Vadsbo Mjölk och Vadsbo Växtodling.

Hans åhörare är Företagarna Töreboda, som intar sitt morgonkaffe med utsikt till en kokarusell och en till synes aldrig sinande ström av kor.

Det är en kall morgon, men företagarna har inte låtit sig avskräckas. Med varsin mugg kaffe i handen tränger de ihop sig runt bordet i Vadsbo Mjölks möteslokal.

Johan Ocklind, som tog över som vd för Vadsbo Mjölk och Vadsbo Växtodling under våren 2018 efter Lars Svensson, visar en fackmässig företagspresentation och förklarar kretsloppstanken som företagen vilar på - ett inbördes beroendeförhållande mellan sol, jord, djur och människor.

Johan Ocklind berättar att den finns en hundratonnare bland korna. Det tillhör inte vanligheterna.
Johan Ocklind berättar att den finns en hundratonnare bland korna. Det tillhör inte vanligheterna. Foto: Malin Bring

Konventionell mjölk

– Vi producerar 4,5 gånger så mycket energi som vi förbrukar, säger vd:n, som också berättar att moderbolaget Vadsbo Växtodling fyllde 20 år i fjol, medan dotterbolaget Vadsbo Mjölk bara har tio år på nacken.

Växtodlingen är ekologisk och det var mjölkproduktionen också, tills för ett år sedan, då företaget av marknadsskäl gick över till konventionell mjölkproduktion. När Vadsbo Mjölk bytte mejeri till Arla fanns inte längre utrymme för så mycket ekologisk mjölk på marknaden, eftersom efterfrågan bland konsumenterna har minskat.

Kommunalrådet informerar

Innan företagarna går en guidad rundvandring rund anläggningen, med skorna nedstuckna i blå plastsockor, förvarnar kommunstyrelsens ordförande Bengt Sjöberg om att kommunledningen arbetar med nästa års budget för närvarande, och att läget ser mörkt ut.

– Borde ni inte höja skatten? Kostnaderna stiger ju, då måste väl intäkterna följa efter? frågar arbetsmiljöingenjör Bo Vallgren.

– ed varje krona vi plockar av invånarna minskar deras köpkraft, så vi får väl se, är Bengt Sjöbergs svar.

Av gårdens 1350 kor mjölkar ungefär 1150, och får då förmånen att åka karusell.
Av gårdens 1350 kor mjölkar ungefär 1150, och får då förmånen att åka karusell. Foto: Malin Bring

Artikeltaggar

Bengt SjöbergBo VallgrenFöretagarna TörebodaNyheterTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.