PCB-sanering och ökad tillgänglighet i entréhallen

Publicerad:
I samband med den sista PCB-saneringen ska även en del åtgärder göras i entréhallen. Bland annat ska butiken flyttas lite åt sidan för att öka ljusinsläppet i lokalen. Foto: Peter Johansson/Skas

Under våren ska den sista PCB-saneringen påbörjas på Skaraborgs sjukhus. Det kommer även bli en del förändringar i entréhallen om än inte så omfattande som det var tänkt tidigare.

Fastighetsnämnden har godkänt den sista etappen av PCB-saneringen på Skaraborgs sjukhus Skövde. Det är mottagningsblockets ytterväggar som nu ska saneras på mer än 5 000 meter PCB-fog.

Mottagningarnas ytterväggar ska nu saneras på mer än 5 000 meter PCB-fog. Arkivbild.
Mottagningarnas ytterväggar ska nu saneras på mer än 5 000 meter PCB-fog. Arkivbild. Foto: Alf Ehn

Renovera en del

I samband med saneringen kommer även en del åtgärder göras etappvis i mottagningsblocket och i entrén. Även om det inte alls handlar om den stora ombyggnation som tidigare planerades då alla mottagningar skulle byggas om.

–Eftersom projektet, planeringsmässigt, pågått under lång tid så finns ett stort behov av underhållsinvesteringar som vi nu får möjligheter att göra. Vi har också föreslagit mindre åtgärder för att förbättra tillgänglighet och få in mer dagsljus i själva entréhallen som vi kan göra ihop med detta, säger fastighetsförvaltaren Håkan Sonesson på Västfastigheter.

Flytta butiken

För att få in mer dagsljus ska den centralt placerade butiken flyttas vilket också öppnar upp hela vägen fram till restaurangen.

– Det finns fem stora ljusinsläpp i entréhallen och där pressbyrån ligger har man satt igen ett. Det har tagit dagsljus och när vi flyttar butiken lite åt sidan blir det också lättare för besökare att hitta till receptionen och gångstråk, orienterbarheten blir bättre.

Även entrédörren och skärmtaket ska rustas i samband med PCB-saneringen. Arkivbild.
Även entrédörren och skärmtaket ska rustas i samband med PCB-saneringen. Arkivbild. Foto: Anneli Malm

Minska drag

Även entrédörren ska byggas om för att minska drag och energiförluster.

– Vi har ingen bra sluss där idag. Tidigare har vi haft dragproblematik och det är en anledning till att receptionen flyttades längre in i entréhallen. Nu får vi förhoppningsvis möjlighet att göra en bättre sluss för att spara energi och få en bättre arbetsmiljö, säger han och tillägger:

– Entréskärmtaket är också i stort behov av underhåll och vi kommer lyfta det lite så det blir luftigare och förbättra tillgängligheten med stråk för personer med nedsatt syn.

Byta asbestmattor

Ytskiktet inomhus är original från 1970-talet vilket bland annat innebär att en stor del av mattorna innehåller asbest.

– Det är ingen fara med asbestmattor så länge som de ligger utan det är när man river i det som man måste vara försiktig. Nu har vi tomtställt ganska stora delar och då är det givet att passa på att byta originalmattorna som är 50 år gamla.

PCB-saneringen är ett lagkrav som ska vara klar innan utgången av 2022 och det räknar de med att klara. Hela projektet väntas vara slutfört under andra kvartalet 2023.

Hur kommer det här att påverka besökarna?

– Det kommer dröja innan det märks av så mycket men när vi gör om entrén kommer vi behöva en provisorisk entré som vi förhoppningsvis kan lägga ganska nära den nuvarande huvudentrén. Självklart kommer det generera en del ljud som vi måste hantera så det stör så lite som möjligt men tanken är att vi ska hålla entréhallen öppen.

Runt 190 miljoner

Kostnaden för sanering och de åtgärder som ska göras underhåll uppgår till 189,5 miljoner kronor.

Den tidigare planerade ombyggnationen och PCB-sanering var beräknad till 760 miljoner kronor.

Det är regionstyrelsen som tar det slutliga beslutet om att genomföra saneringsprojektet.

"Upplevas positivt"

– Vi har som målsättning att de förändringar som vi gör i entréhallen och på mottagningarna ska upplevas positivt av både besökare och personal. Nu fick vi inte göra några planförändringar på mottagningarna som tanken var i det gamla projektet. Men vi hoppas att vi ända kan göra en hel del bra grejer och säkerställa en säker drift genom att göra tekniska åtgärder som stambyten och åtgärder på elcentraler med mera. Även om det blir en stökig period under några år.

Artikeltaggar

MariestadSkaraborgSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorgVästfastigheterVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare