Hoppa till huvudinnehållet

Längre till brevlådan med ny standard

Publicerad:
Boende i Sjölyckan får samlade postlådor, något som kommer att bli vanligare framöver.
Boende i Sjölyckan får samlade postlådor, något som kommer att bli vanligare framöver. Foto: Charlotte Ferneman

Området Sjölyckan kommer att få samlade postlådor. Det innebär längre väg till postlådan men minskad miljöpåverkan. Enligt Postnord kommer fler bostadsområden få samlade postlådor framöver.

I en insändare i måndagens tidning kritiserade signaturen "E.A. Andersson" Postnords beslut att använda postlådesamlingar i det nya området Sjölyckan. Postlådesamlingar innebär att flera lådor samlas på ett ställe, i stället för att varje tomtägare får posten till sin respektive tomtgräns.

– I nybyggda områden och flerfamiljshus är det standard. Det är så här vi ska ha vår utdelning framöver, säger Roinne Asp, distributionsområdeschef på Postnord.

Boende är besvikna på sen information

Enligt Asp beror förändringen främst på tre faktorer: trafiksäkerhet, miljö och arbetsmiljö. Postlådesamlingar ger färre stopp och kortare körväg i bostadsområdena.

– Vi måste köra väldigt långsamt inne i områdena, speciellt när det är snö, vilket har en stor miljöpåverkan, säger Asp.

Även i äldre områden

Hushåll med lantbrevbäring har haft lådsamlingar länge. Men framöver kan även hushåll inne i stan vänta sig en längre väg till brevlådan.

– I alla nybyggda områden försöker vi att få till lådsamlingar, även i flerfamiljshus. Vi försöker införa det överlag, även i områden som har funnits länge.

Roinne Asp, distributionsområdeschef på Postnord.
Roinne Asp, distributionsområdeschef på Postnord.

Redan nu pågår arbetet att införa lådsamlingar i områden som i dagsläget har postlådor vid tomtgränserna.

– Vi tar kontakt med de berörda kunderna och frågor om de kan tänka sig att flytta ihop till en lådsamling. Men om de inte vill ligger vi inte på så hårt i dagsläget.

Områdeschefen tror inte att det planeras för förändringar i något område i Mariestad just nu.

I framtiden hoppas Postnord kunna arbeta tillsammans med kommunerna med det som kallas "grön rutt". Det kan innebära att exempelvis postlämning och sophämtning sker på samma ställe.

Undantag för äldre

Inom stadsbrevbäring finns ingen gräns för hur långt från tomten brevlådan får sitta. På landsbygden är gränsen en kilometer.

– Men så långt är det givetvis inte på stadsbrevbäringen. Det brukar vara rätt nära tomten, i början eller slutet av gatan.

I området Sjölyckan håller tillfälliga lådsamlingar på att sättas upp. Först när vägar och tomtbyggen är färdiga blir platserna permanenta.

Personer över 80 år eller med handikapp har dock fortsatt rätt att få brev eller paket till dörren eller tomtgränsen.

– Vi ska inte förstöra för folk, då åker vi givetvis till tomtgränsen eller går upp med posten till lägenheten, säger Asp.

Artikeltaggar

MariestadNyheterPostnord

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.