Nu fortsätter vi kampen

Publicerad:
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

S-kvinnor 100 år av kvinnokamp – men vi får aldrig stanna upp Rösträtten, barnomsorgen, sexköpslagen, kvinnofridslagstiftningen, samtyckeslagstiftningen, föräldraförsäkringen, rätten till arbete, särbeskattning och aborträtten tas gärna för givet, men grundar sig i åratal av kamp.

S-kvinnor fyller 100 år som förbund den 14 februari och utan alla S-kvinnors slit hade dessa självklarheter fortfarande varit oklarheter. Nu fortsätter vi kampen.

Vi ser att förskolan har utmaningar att vänta i framtiden i takt med att befolkningen växer. Allt fler blir också äldre vilket är positivt. Men för att klara framtidens utmaningar behövs det fler som utbildar sig för att arbeta inom förskola och äldreomsorgen. Vi har en förskoleverksamhet vi ska vara stolta över i Sverige, men S-kvinnor kräver att förskolan också har öppet nattetid. En lagstadgad rätt till barnomsorg även på kvällar, nätter och helger. Vi vill förbjuda religiösa friskolor då vi anser att förskolan och skolan ska byggas på demokratiska och sekulära värderingar med genusmedveten och normkritisk pedagogik.

Inom hela välfärdssektorn så är det kvinnor som utgör majoriteten av de anställda och som i dagsläget ofta sliter ut sina kroppar och känner pressen av att inte riktigt räcka till. Med dagens arbetsvillkor är vi inte förvånade över att kvinnor känner sig stressade och utbrända. Vi kräver satsningar på välfärden, att delade turer tas bort, att heltid blir norm och att sms-vikariaten samt allmän visstid ska upphöra.

Slutligen vill vi säga tack till er som gick före och till oss som kom efter. Nu fortsätter vi kampen.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Ida Ekeroth, distriktsordförande S-kvinnor Skaraborg och ordförande S-kvinnor Mariestad

Maria Radivoj, ordförande S-kvinnor Essunga

Ingrid Törnqvist, ordförande S-kvinnor Falköping

Kristina Agustsson, ordförande S-kvinnor Grästorp

Gittan Wester, ordförande S-kvinnor Hjo

Kajsa Ezelius, ordförande S-kvinnor Lidköping

Camilla Skog, ordförande S-kvinnor Skara

Monica Green, ordförande S-kvinnor Skövde

Zelal-Sara Yesildeniz, ordförande S-kvinnor Tidaholm

Petra Sahlström, ordförande S-kvinnor Vara

Artikeltaggar

Debatt

Läs vidare