• idag
  8 apr
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skara stift vill ha transparens

Insändare
PUBLICERAD:
Svar till insändare: ”Sveket mot små pastorat och församlingar”

Just nu är ett förslag till ny struktur i Amnehärad-Lyrestads pastorat, Lugnås-Ullervads pastorat, Mariestads församling och Töreboda pastorat ute på remiss för att samla in synpunkter inför att ärendet ska komma upp på stiftsstyrelsens bord i höst.

Det är tråkigt att det pågående indelningsärendet uppfattas som ett svek av författaren till insändaren. Grundhållningen från Skara stift är att hålla en dialog och även ha en så god transparens som möjligt.

I Skara stift är det stiftsstyrelsen som har ett övergripande ansvar för strukturen i stiftet och som fattar beslut om förändringar i indelningen. I detta ryms ett ansvar för att Svenska kyrkan i Skara stift ska få de bästa förutsättningar i framtiden och därmed också värna församlingarnas och pastoratens möjligheter att vara en levande kyrka i de lokala sammanhangen.

Med utgångspunkt i detta har en omfattande strukturöversyn gjorts. Den har innefattat många olika perspektiv och även en omvärldsbeskrivning och samtal med församlingarna. Översynen visade på stora organisatoriska, strukturella och ekonomiska utmaningar ur ett långsiktigt perspektiv och gav därmed tydliga besked till stiftsstyrelsens arbetsutskott att starta ett indelningsärende. Som ett led i den utredningen har nu strukturöversynens uppgifter och en promemoria som sammanfattar översynens resultat och stiftsstyrelsens skäl för att starta ett indelningsärende skickats till de församlingar och pastorat som är berörda av den eventuella förändringen. Dessa ges möjlighet att skicka in synpunkter på översynens resultat och de två förslag till indelningsförändring som finns i promemorian.

Parallellt med remissrundan kommer biskop Åke Bonnier tillsammans med stiftsstyrelsens arbetsutskott att åka ut till de berörda församlingarna och pastoraten för att ta del av deras situation och hur de ser på framtiden utifrån vad strukturöversynen visat på.

Det kommer även finnas tillfälle för de berörda församlingarna och pastoraten att möta stiftsstyrelsens arbetsutskott i samband med ett samråd, där det kommer finnas möjlighet diskutera de förslag som gått ut på remiss och ytterligare belysa de synpunkter som lämnats.

Först efter att remissvaren sammanställts, en barnkonsekvensanalys upprättats, och det genomförts samtal och samråd kommer det läggas fram ett slutgiltigt förslag till beslut om hur strukturen i det berörda området ska vara till stiftsstyrelsen. Då är det stiftsstyrelsen som beslutar i den här frågan utifrån de underlag som finns och utifrån deras ansvar att verka för en levande kyrka. Ingenting är alltså beslutat utan i det här läget samlas synpunkter in från olika håll. Så låt oss därför gemensamt bidra till att på ett över tid hållbart sätt kunna vara en närvarande och öppen gemenskap.

Jacqueline Björnram, t.f. stiftsprost

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.