• idag
  10 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Cykelled längs kanalen

Nyheter
PUBLICERAD:
Cykling längs Göta kanal är populärt redan nu. Arkivbild.
Foto: Charlotte Ferneman
Planerna för den 20 mil långa cykelleden utmed Göta kanal börjar ta form. Ansökan till Trafikverket beräknas vara färdig att lämnas in till sommaren.

Projektet Göta kanal Cykelled berör två regioner, sju kanalkommuner samt AB Göta kanalbolag. De arbetar nu med att inventera och fastställa den föreslagna sträckningen av cykelleden.

– Det är framförallt vägen runt eller över kanalens stora sjöar som kommunerna just nu kartlägger. Över Vättern sätter vi sannolikt in färjetrafik för cyklisterna, säger kanalbolagets vd, Roger Altsäter i ett pressmeddelande.

Sammantaget ska projektet leda till fler internationella besökare på cykel, affärsmöjligheter inom hållbar besöksnäring för näringslivet med koppling till Göta kanal och fler arbetstillfällen på landsbygden.

– Sedan flera år tillbaka har det skett ett rejält uppsving för cyklingen, som är ett både miljövänligt och många gånger prisvärt sätt att ta sig fram i vardagen. Redan idag har vi årligen runt 100 000 cyklister utmed Göta kanal, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på Göta kanalbolag.

För att öka kanalens attraktionsvärde har Göta kanalbolag och samtliga kanalkommuner (Linköping, Motala, Norrköping, Söderköping, Mariestad, Töreboda och Karlsborg) gått samman i en så kallad avsiktsförklaring till en komplett cykelled tillsammans med Region Östergötland och Västsvenska Turistrådet.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.