Första tranan har anlänt till Hornborgasjön

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tranorna har börjat anlända till Hornborgasjön.
Foto: Anders Hanson
Vårens första trana har nu siktats vid Hornborgasjön. Tranan är troligen den första som har gjort flytten från vinterkvarteren i söder till Hornborgasjön i norr. Trots det lär det dröja några veckor innan de stora mängderna tranor kommer till sjön.

- Det känns verkligen hoppfullt att våren och de första tranorna har kommit. Det är härligt! Samtidigt är det lite dubbla känslor i år eftersom vi inte riktigt har haft någon vinter, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön i ett pressmeddelande.

Under söndagen rapporterades en trana vid Trandansen in till artportalen.se, som är en rapportsida för naturobservationer. Den sågs då vid Vadboden i sjöns södra del av Christopher Magnusson och Johan Bergquist.

Redan tidigare i år syntes en trana vid Trandansen i sjöns södra del. Den individen har dock troligen övervintrat i landet. Den trana som istället rapporterades in under söndagen, verkar vara den första som har gjort den långa flytten från vinterkvarteren i söder till Hornborgasjön.

De första tranorna som syns vid sjön tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De riktigt stora flockarna av tranor som rastar vid sjön anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars. Dessa rastande tranor stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

– Om du vill komma till Hornborgasjön för att njuta av årets trandans, då är det bäst att vänta med besöket. Följ transtatistiken på hornborga.com så vet du när det är dags, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

När den stora massan anländer beror på väder och vind, men i regel finns tranor i mängder på plats i slutet av mars. Informationscentralen Trandansen öppnar den 21 mars och veckan innan, den 15 mars, öppnar naturum Hornborgasjön.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.