Snart inleds licensjakten - två lodjur får skjutas

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Länsstyrelsen har konstaterat sju föryngringar så här långt, men snöbristen har gjort det svårt att spåra lodjuren.
Foto: Heiko Junge
Som det ser ut nu kommer max sex lodjur att få skjutas under mars månad i länet när licensjakten äger rum, varav två i Skaraborg. Samtidigt är det bekräftat att föryngring har skett under året som varit.

I nyhetsutskicket "Viltnytt" för februari månad ger länsstyrelsen i Västra Götaland en övergripande lägesrapport för en del av de vilda djuren. Man skriver att snöbristen har gjort det svårt att spåra lodjuren och inventera stammen, men man har i alla fall kunnat konstatera att det skett föryngring. Så här långt har man påträffat sju föryngringar i länet, vilket motsvarar cirka 37 individer. För att stammen ska vara på en god nivå så får antalet föryngringar per år inte vara färre än 10. En föryngring räknas som en lodjurhona med ungar.

Länsstyrelsen har tidigare beslutat att max sex lodjur, fördelat på tre områden, får fällas, vilket inte bedöms påverka stammen negativt och håller antalet föryngringar över miniminivån. Jakten kommer att pågå mellan den 1 och 31 mars och högst två lodjur får skjutas inom jaktområde ett vilket innefattar Karlsborg, Töreboda, Tibro, Skövde, Hjo, Tidaholms och Falköpings kommun.

Det här beslutet har dock överklagats och förvaltningsrätten i Luleå har ännu inte meddelat sin dom. Om kvoten ändras eller inte återstår att se.

Den här säsongens älgjakt börjar närma sig sitt slut. Enligt de rapporter som kommit in så här långt verkar det som att stammen i länet fortsätter att sjunka i antal, vilket den gjort sedan 2013. Observationer per mantimma ligger för 2019 på 0,082. 2013 var det 0,107. Trots minskningen ligger viltskadorna på ungskog på höga 20 procent - att jämföras med länsmålet på 6 procent.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.