Byggfirman betalar inte

Publicerad:
Campingstugorna har blivit dyrare än beräknat för tre lokala företag, eventuellt fler. Inget av dem vill skylta med namn.
Campingstugorna har blivit dyrare än beräknat för tre lokala företag, eventuellt fler. Inget av dem vill skylta med namn. Foto: Malin Bring

Byggföretaget Partner Entreprenad i Sverige AB, som anlitades av kommunen för att bygga åtta nya stugor på campingen i somras, är skyldigt tre lokala företag omkring 200 000 kronor i obetalda fakturor.

– Det här är jättetråkigt, men inget vi kunnat förutse. Företaget hade god kreditvärdighet och de referenser vi tog innan vi anlitade dem gav oss inga varningssignaler, säger MTG:s tekniske chef Michael Nordin.

Det var ett av 2018 års sista kommunfullmäktigesammanträden som politikerna beslutade att satsa på att utveckla Töreboda camping under det kommande året, genom att låta bygga åtta nya campingstugor, er servicebyggnad, ett antal nya campingplatser och en större byggnad som skulle fungera som student- och besöksboende.

Stugorna skulle fungera som studentboende för elever från Sötåsens Naturbruksskola under skolterminerna, och hyras ut till campinggäster om sommaren. Allt som allt skulle investeringen kosta 32 miljoner kronor, men politikerna beslutade att skjuta på den del av projektet som gällde servicebyggnaden, eftersom den var kopplad till utvecklingen och elevantalet på Sötåsen.

Anbudsförfarande

Tekniska nämndens arbetsutskott genomförde ett anbudsförfarande, där ett av de så kallade skallkraven (obligatoriska krav som en anbudsgivare måste leva upp till för att kunna lämna sitt anbud) var att kunna visa upp en godkänd kreditvärdering.

Partner Entreprenad i Sverige AB, med postadress i Halmstad, uppfyllde samtliga skallkrav. Eftersom företaget dessutom hade lämnat det lägsta anbudet, vann Partner Entreprenad upphandlingen.

– Vi gör en kreditprövning på anbudslämnarna. Det fanns inget som antydde att det här var ett företag som inte skulle kunna betala sina räkningar, säger Michael Nordin.

När bygget av campingstugorna väl kom igång visade det sig bli långt ifrån problemfritt

– Markarbetet blev inte bra och företaget låg hela tiden efter tidsplanen. Det var problem hela vägen och vi fick ligga på dem för att de skulle lämna in de dokument som krävdes.

– Men när en entreprenad väl är igång vill det mycket till för att man ska kunna bryta samarbetet. Man får försöka lösa de problem som uppstår under resans gång helt enkelt, säger Michael Nordin.

Höll inne betalning

Under en period av byggprocessen höll kommunen inne med en delbetalning, eftersom man inte ansåg att entreprenören hade gjort det hen skulle.

– Men när vi fick höra att det fanns lokala företag som inte hade fått betalt av Partner Entreprenad, utbetalade vi pengarna. Vi tänkte att det faktum att lokalföretagen inte fått sina pengar kanske var en konsekvens av att vi inte hade betalat det vi var skyldiga entreprenören.

Så vitt MT känner till är det tre lokala företag som inte fått betalt för sina fakturor, på en sammanlagd summa på cirka 200 000 kronor. Men det kan naturligtvis finnas fler. Frågan tycks vara känslig, för ingen av de tre företagarna vill stå fram med namn. Man är rädd för att det skulle kunna missgynna en vid eventuella framtida affärer med kommunen, säger en av dem.

Så vitt MT känner till är det tre lokala företag som inte fått betalt för fakturor till en sammanlagd summa på cirka 200 000 kronor. Men det kan naturligtvis finnas fler företag.
Så vitt MT känner till är det tre lokala företag som inte fått betalt för fakturor till en sammanlagd summa på cirka 200 000 kronor. Men det kan naturligtvis finnas fler företag. Foto: Malin Bring

Det är en farhåga som Michael Nordin bestämt avvisar.

– Självklart ligger det inte något av företagen i fatet att det blev så här. Vi påtalade saken för entreprenören i ett skede, men det hade tyvärr ingen effekt.

För att den har typen av företag inte skall komma undan är det viktigt att de anmäls till kronofogden så att inte fler blir drabbade, kommenterar Törebodas näringslivsstrateg Lena Tilstam.

– Vi i kommunerna måste bli ännu bättre på hur vi formulerar oss när vi lägger ut anbud för att få fler lokala företag att svara på anbudsförfrågningar.

Utbildning

– I vissa kommuner har man anordnat utbildning för företagen också i hur man svarar på anbud. Det kan vara en väg att få fler av våra lokala att våga svara och verkligen få uppdragen. Jag kommer att gå ut och fråga om det finns ett intresse för en sådan utbildning, säger hon.

– Jag har haft kontakt med ett par av de drabbade företagarna och beklagar verkligen det som hänt. Vi är angelägna om att företagen i Töreboda ska må bra och känner oss skyldiga när de drabbas, även om vi inte kan se vad vi skulle ha gjort annorlunda, säger Michael Nordin.

Både tekniske chefen och MT:s redaktör har sökt Partner Entreprenad, utan framgång.

Artikeltaggar

EkonomiLena TilstamMichael NordinMTGNyheterTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare