Hoppa till huvudinnehållet

Dömd trots ändrat vittnesmål

Publicerad:
En person i Stadsparken blev påhoppad av flera män som delade ut ett flertal sparkar och slag, men det användes även en yxa. Foto: Polisens förundersökning

En Mariestadsbo i 35-årsåldern dömdes i somras som delaktig i en grov misshandel i Stadsparken våren 2019.

Han överklagade fängelsedomen till Göta hovrätt som nu har fastställt fängelsedomen.

Den grova misshandeln inträffade den 4 maj förra året.

En person blev påhoppad av flera män som delade ut ett flertal sparkar och slag, men som även använde handtaget på en yxa som tillhygge. Misshandeln bedöms vara grov eftersom den utförts med särskild hänsynslöshet.

Förnekat

Mariestadsbon har förnekat att han själv utövat något våld mot offret.

Han yrkade i sin överklagan till hovrätten på ett frikännande. I andra hand yrkade han på att straffet skulle sänkas.

Göta hovrätt har fastställt fängelsedomen på ett år och nio månader för grov misshandel, vilket även inkluderade brott som olaga hot och ofredande.

Ändrade

En kvinna, som pekade ut mannen i tingsrätten för att ha använt yxhandtaget vid misshandeln, ändrade sitt vittnesmål i hovrätten.

Kvinnan hävdar att hon lämnade felaktiga uppgifter i tingsrätten för att hon ville hämnas på Mariestadsbon, som tidigare ska ha gjort henne illa.

Hovrätten anser att hennes vittnesmål var en uppenbar efterhandskonstruktion. I stället har hovrätten lagt större vikt på tre andra vittnesmål, samt fotografier från händelsen.

Göta hovrätt menar att Mariestadsbon ska dömas – för att tillsammans och i samförstånd med annan – misshandlat offret.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarGöta hovrättGrov misshandelStadsparken

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.