Hoppa till huvudinnehållet

600 unga företagare deltar i årets UF-mässa

Publicerad:
Emma Ringkvist och Frida Thim säljer miljövänliga handdukar av bambu i sitt UF-företag.
Emma Ringkvist och Frida Thim säljer miljövänliga handdukar av bambu i sitt UF-företag. Foto: Roland Svensson

Vid årets regionala UF-mässa i Arena Skövde samlas unga företagare för att presentera sina affärsidéer inom en mängd olika branscher. Flera av företagen har ett tydligt miljötänk kring de produkter som lanseras, andra har satsat på mer tjänsteinriktade företag inom bland annat bilvård.

Entreprenörskap på riktigt är temat som gäller när Ung Företagsamhet Skaraborg invigde den årliga regionala UF-mässan under torsdagen. Regionchef Louise Samuelsson passade i sitt invigningstal på att hylla de lärare som engagerar sig för eleverna.

– Dom är era hjältar, mentorer och er hejarklack, säger hon till eleverna i en fullsatta arena.

Under invigningen delades ett antal priser ut och inom kategorin Årets UF-lärare hade eleverna röstat fram Örjan Ahlin från Sötåsens Naturbruksskola. Skövde gymnasium Kavelbro fick ta emot utmärkelsen som Årets UF-skola, ett pris som gladde Susanne Rudolfsson och Madeleine Wetterberg Mendoza.

Cirka 200 UF företag på plats i Arena Skövde .
Cirka 200 UF företag på plats i Arena Skövde . Foto: Roland Svensson

– Mycket glädjande. Vi har jobbat för att alla yrkesprogram ska kunna starta ett UF-företag. Alla elever ska få möjligheten genom programfördjupning eller individuellt val, säger de. Att lära sig om hur ett företag fungerar ger också en förståelse om hur det är att vara anställd, alla vill ju inte starta eget, menar Susanne Rudolfsson och Madeleine Wetterberg Mendoza.

Arena Skövde är fyllt med montrar där UF-företagen visar upp och säljer sina varor eller tjänster. Vid årets mässa finns nära 200 företag på plats med ett utbud av bland annat mat, mode, design och bilvård. Emma Ringkvist och Frida Thim går på handelsprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet och driver UF-företaget Aqvia UF.

– Vi säljer handdukar tillverkade av bambu som är snabbväxande och som kräver lite vatten jämfört med bomull, säger Emma och Frida. Vi är fyra stycken om företaget och vi ville hitta en produkt som fungerar bra med tanke på miljön, säger de.

Birgitta Johansson testar kundvagnen som Astrid Gustafsson och Klara Andersson designskyddat.
Birgitta Johansson testar kundvagnen som Astrid Gustafsson och Klara Andersson designskyddat. Foto: Roland Svensson

Astrid Gustafsson och Klara Andersson från Smartcart UF lanserade en fiffig uppfinning som de hoppas på, en kundvagn där en sida kan tas bort när man ska lyfta tunga kassar. En produkt som imponerade på tidigare UF-läraren Birgitta Johansson. "En sådan kundvagn vill man ha" var hennes kommentar.

Susanne Rudolfsson och Madeleine Wetterberg Mendoza från Kavelbrogymnasiet var glada för skolans utmärkelse.
Susanne Rudolfsson och Madeleine Wetterberg Mendoza från Kavelbrogymnasiet var glada för skolans utmärkelse. Foto: Roland Svensson
Neonsafe satsade på halsdukar med reflextyg och små lampor som fästs på cykelventilen. All för att synas i mörker. Filip Bratic, Josefin Arvidsson och Albin Reidmar låg bakom den lysande idén.
Neonsafe satsade på halsdukar med reflextyg och små lampor som fästs på cykelventilen. All för att synas i mörker. Filip Bratic, Josefin Arvidsson och Albin Reidmar låg bakom den lysande idén. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

Arena SkövdeKavelbrogymnasietNäringslivSkövdeUng företagsamhetVästerhöjdsgymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.