Hoppa till huvudinnehållet

Törebodaprofil har gått bort

Publicerad:
Roland Andersson var högrest, och brukade berätta att han kallades för Lången när han låg i lumpen.
Roland Andersson var högrest, och brukade berätta att han kallades för Lången när han låg i lumpen. Foto: Jenny Allvin

Törebodaprofilen, före detta kommunalrådet (S) och fotbollstränaren Roland Andersson har gått bort, i en ålder av 86 år.

Roland Andersson föddes i Undenäs 1934. Hans far var statare och familjen flyttade runt mycket, men hamnade så småningom i Jula, där fadern arbetade på säteriet.

Vid slutet av 1950-talet flyttade Roland Andersson med fru och barn till Åkersberg utanför Töreboda, och Roland Andersson började arbeta på Rödjans charkuteri utanför Halna.

Framträdande figur

– Roland var en framträdande figur som jag hade mycket att göra med under årens lopp, både inom politik och idrott, säger partikollegan Lars-Åke Bergman, som avlöste Roland Andersson på kommunalrådsposten 2007.

Roland Andersson var idrottsman och föreningsmänniska ut i fingerspetsarna. Han åkte mycket skidor, spelade fotboll och kom så småningom att verka som fotbollstränare i alla tre tätorter i kommunen - Töreboda, Moholm och Älgarås.

– Jag lärde känna honom i Moholm, där han var mycket aktiv inom Moholms SK. Roland älskade föreningslivet och jobbade ihärdigt för föreningen, inte bara med fotbollsträning utan med mycket annat runt ikring också, bland annat med att skaffa pengar till föreningen, säger Lars-Åke Bergman.

Stod vid sitt ord

På 1970-talet började Roland Andersson engagera sig politiskt i det socialdemokratiska partiet. Från 1999 till 2006 var han kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, och gjorde sig känd som en principfast och pålitlig politiker.

– Han stod alltid fast vid sitt ord även om det blåste. Det skapade en väldig trygghet när han hade fattat ett beslut, säger Hans Thorsell, dåvarande chef för kultur- och fritid.

– För mig har Roland Andersson betytt oerhört mycket, säger Lars-Åke Bergman.

– Han var min mentor och hjälpte mig igång som kommunalråd. Dessutom var han en lättsam och mycket gemytlig person att umgås med.

Artikeltaggar

HalnaLars-Åke BergmanMoholmMoholms SKPolitikTörebodaUndenäs

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.