The Mamas vinner Melodifestivalen - ingen succé för G:son

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
The Mamas vinner Melodifestivalen 2020 med "Move".
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sucéen fortsätter för The Mamas.
Med en poängs marginal står gruppen som vinnare i Melodifestivalen 2020 – och får åka till Eurovision för andra året i rad.

Det blev en rafflande avslutning på finalen av Melodifestivalen. Efter att de internationella jurygrupperna sagt sitt stod Arvikabördiga förhandsfavoriten Dotter och The Mamas på samma poäng – 65.

Efter att folkets röster räknats samman skiljde bara en poäng mellan de båda bidragen - och det var The Mamas som tog hem segern.

– Det här är den ultimata drömmen som jag aldrig trodde skulle bli sann. Det är det största som har hänt i våra liv. Det finns ingenting som kan hindra oss från att åka till Rotterdam, säger Loulou Lamotte i The Mamas.

För Skövdes Thomas G:son blev det ingen vinnarkväll. Den rutinerade låtskrivaren fick nöja sig med en tredjeplats för Anna Bergendahls Kingdom Come och en tiondeplats för Mariettes Shout it out.

Ingen solklar favorit

The Mamas knep inför finalen var att ha roligt och be – och det visade sig vara lyckat. Gruppen har länge nämnts i förhandsspekulationerna – men har aldrig varit den solklara favoriten.

The Mamas slog igenom som kör bakom John Lundviks vinnarlåt "Too late for love” i fjol, som slutade på en femteplats i Eurovision Song Contest. Nu har de återigen lyckats charma publiken, och byter Tel Aviv mot Rotterdam, där årets tävling äger rum.

Segern innebär också att The Mamas är de 60:de vinnarna i Melodifestivalen genom tiderna.

Bidraget “Move” är skrivet av Melanie Wehbe, Patrik Jean, Herman Gardarfve.

-Låten går helt enkelt ut på att vi ska lyfta varandra, och jag tror att folk förstår det, säger Dinah Yonas Manna till SVT efter segern.

The Mamas har sagt att de hoppas att en kvinna ska ta hem tävlingen, eftersom Sverige har haft fem manliga vinnare i rad de senaste åren.

-Kvinnor är väldigt bra på att backa och stödja alla andra. Vi heter The Mamas för att vi är omhändertagande och sprider kärlek. Jag tror att den där kärleken kommer tillbaka nu, har Dinah Yonas Manna sagt till TT tidigare.

Loulou Lamotte, Dinah Yonas Manna och Ashley Haynes – The Mamas – kramar om varandra i segerögonblicket.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Dotter bar favoritskapet i årets final. I slutänden fick hon en poäng mindre än The Mamas.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fakta: Slutställningen i finalen

Fakta: Slutställningen i finalen

TT

1. The Mamas: "Move" – 137 poäng

2. Dotter: "Bulletproof" – 136 poäng

3. Anna Bergendahl: "Kingdom come" – 107 poäng

4. Hanna Ferm: "Brave" – 94 poäng

5. Anis Don Demina: "Vem e som oss" – 82 poäng

6. Paul Rey: "Talking in my sleep" – 68 poäng

7. Felix Sandman: "Boys with emotions" – 67 poäng

8. Robin Bengtsson: "Take a chance" – 63 poäng

9. Victor Crone: "Troubled waters" – 57 poäng

10. Mariette: "Shout it out" – 51 poäng

11. Mendez featuring Alvaro Estrella: "Vamos amigos" – 40 poäng

12. Mohombi: "Winners" – 26 poäng

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.